Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: На този етап няма икономическа необходимост от изграждането на АЕЦ "Белене"

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

На този етап няма икономическа необходимост от построяването на АЕЦ "Белене". Това заяви в предаването "Хоризонт до обед" Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. По думите му, не е ясно и дали сегашният инвестиционен интерес в крайна сметка ще доведе до реализирането на проекта:

"Имаме оборудване, имаме някаква площадка и политиците и някои експерти твърдят, че това е достатъчно условие, за да се започне строеж там. Това са така наречените "потънали разходи", които не се вземат предвид при вземане на ново инвестиционно решение. Обяснението, че понеже вече сме купили някакво оборудване и имаме някакви инвестиции и затова трябва да се тръгне, е просто несъстоятелно", коментира Стайков. 

Проектът за АЕЦ "Белене" на практика е прекратен и рестартирането му означава доста дълги процедури, дори започване на всички процедури отначало, заяви още Стайков:

"Това, че дадена компания има инвестиционен интерес, по никакъв начин не означава, че тя ще построи централа, тоест този интерес ще се реализира. Не трябва да забравяме, че заедно с инвестиционния интерес всъщност беше заявено, че строителят на централата ще бъде руската "Атомстройекспорт", което повдига редица въпроси. От една страна, хем ще имаме чуждестранен инвеститор, различен от руската компания, хем строителството няма да се извършва от този потенциален инвеститор, а от руска компания, така че има доста неща, които трябва да се изчистят като въпроси. Това, че една компания е заявила някакъв интерес, нищо не означава. Тя може да си прави само проучвания, може да иска да се запознае със средата, с намеренията на правителството и така нататък, но това по никакъв начин не е гаранция за продажба". 

Цялото интервю с Калоян Стайков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени