Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия с нов план за намаляване на помощите за чужденци

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясното правителство на Австрия излезе с нов план за намаляване на помощите за чужденци, включително бежанци, рискувайки нови правни оспорвания и съпротива от други членки на ЕС, предаде Ройтерс.

През март Конституционният съд отмени предложенията за реформа в социалната помощ, изискващи всеки, който иска да получи основния минимум, да е живял в Австрия поне пет от последните шест години. Те освен това ограничаваха помощта през първите 5 години на получаването ѝ.

Коалиционното правителство на канцлера Себастиан Курц, което има за партньор крайнодясната Партия на свободата, сега предложи нов план. Той предвижда таван на плащането от 563 евро на месец, които да станат 863 евро, полагащи се на австрийците, ако чужденецът успешно положи тест по немски език.

„Фундаменталното правило, което ще въведем, е че немският става ключ за достъп до минимална помощ“, каза Курц на пресконференция в понеделник. „Това означава, че който няма достатъчни езикови знания, няма да може да поиска пълната минимална помощ“, добави той.

Това повдига въпроси дали новият план също няма да бъде блокиран от Конституционния съд, който постанови, че бежанците трябва да бъдат третирани по-добре от другите чужденци, след като по дефиниция не могат да се върнат в родните си страни.

Макар че отменените правила не правеха разлика между граждани на други членки на ЕС и австрийците, новият план забранява на всички чужденци да искат основна социална помощ за 5 години.

Това насочва Австрия към сблъсък с Брюксел и другите членки на ЕС, в които свободата на движение на хора в ЕС се възприемат по начин, изискващ еднакво третиране на гражданите на всички страни членки.

„Свободата на движение е свобода за работа в цяла Европа, а не свобода да се търси най-добрата социална система и затова в този смисъл този отлагателен период е стъпка в правилна посока“, каза Курц.

Той каза, че е „плашещо“, че повечето хора, получаващи минимални социални помощи са във Виена, като половината от тях са чужди граждани.

Запитан дали новите планови са законни, Курц отговори: „Ние не сме Конституционният съд“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени