Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вихра Миланова: Една голяма част от леглата в държавните психиатрични болници се използват като социални домове

Адриана Колева: Хората, които страдат от психична болест, не са мотивирани да търсят лечение

Проф. Вихра Миланова
Снимка: Архив БНР

Една голяма част от леглата в държавните психиатрични болници се използват като социални домове, тъй като тези пациенти престояват много продължително. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия:

"Пациентите в психиатричните болници или нямат близки, или близките им не желаят да ги взимат. Изобщо там има и много други социални проблеми...Съществува реална опасност от вакуум, който може да струва много повече на обществото при закриване на сегашните структури, защото докато се изградят новите структури и докато се обучи персонал, който да бъде съответен на тези потребности, ще мине доста време. Освен това самите болници представляват много важна част от лечението и престоя на хората с психични разстройства".

Хората, които страдат от психична болест, не са мотивирани да търсят лечение, нито близките им, особено ако са в някое по-затънтено място, обясни за "Хоризонт" Адриана Колева, заместник-председател на Асоциацията на семействата за партньорство в психиатрията:

"Ние напълно подкрепяме отпадането на запрещението, защото това е толкова грубо и уронващо човешкото достойнство. Това е съвсем остаряла норма. Имаме и своите опасения, имайки поглед върху различни случаи на психични заболявания. Проблемът е по-скоро социален, защото много от тези хора са изоставени от семействата си и често стават обект на измами от близките си, затова запрещението би ги защитило, но те нямайки подкрепата на близките си роднини, е много необходимо социалните служби по места, особено по общини, да направят нужната подготовка, защото за да се премахне запрещението, тези хора трябва да бъдат подкрепени, трябва да бъдат непрекъснато съветвани, за да може по някакъв начин тяхната воля да бъде подкрепена и по някакъв начин да бъдат улеснени".

Цялото интервю с проф. Вихра Миланова и Адриана Колева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна