Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо трябва да бъде създадена автомобилна камара

Снимка: БГНЕС

Създаването на автомобилна камара би разтоварило напрежението от Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". това обасни в предаването "12+3" депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който е сред вносителите на законопроект за създаването на камарата.

"В закона предвиждаме самите лицензи да се издават от министъра на транспорта или правоупълномощено от него лице, но другите съпътстващи документи, които ще се изискват - като благонадежност, като професионална компетентност, като финансова стабилност - тези документи ще се събират от Българската автомобилна камара и ще се предават на министъра с мнение за издаване или неиздаване на лиценз", поясни Иванов.

Голяма част от бранша е „за“ подобна камара, декларира той. Проведени са три кръгли маси по темата, които са имали за цел да отстранят неяснотите около проекта:

"Основните опасения, които витаеха при противниците на този закон, бяха чути и бяха отразени. Едното е за издаването на лицензите - те да продължат да се издават от министъра на транспорта - това вече е записано в законопроекта. Лицензът за превоз на пътници или превоз на товари ще се издава от министъра на транспорта или  упълномощено от него лице. Второто беше за учредителното събрание - дали ще могат да присъстват всички или ще се делегират правомощия. Решихме да се съобразим с хората, които бяха изказали противно мнение и учредителното събрание ще се проведе евентуално в зала "Арена Армеец", където ще бъдат поканени абсолютно всички, притежаващи към момента лиценз на общността за превоз на пътници и превоз на товари."


Относно задължението да се членува в камарата Станислав Иванов посочи:

"Българската строителна камара има задължение, ако някой строител иска, най-образно казано, иска да ползва европейски средства или да участва по Закона за обществените поръчки - трябва да е член на тази камара. Нотариусите също, адвокатите също. Това са съсловни организации, които целят браншът да се изсветли, не към момента да има около 140 съсловни организации в транспорта и ние да не знаем с кого да контактуват."

Още за предимствата на автомобилната камара слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени