Eмисия новини
от 14.00 часа

В Шуменския окръжен съд продължава делото за влаковата експлозия в Хитрино

Делото "Хитрино"
Снимка: Радио Шумен

В Шуменския окръжен съд продължава делото за влаковата експлозия в Хитрино на 10 декември 2016 г. На заседанието разпитват вещи лица и свидетели. От защитата поискаха отвод на вещото лице, възстановило кадри от охранителните камери за периода на инцидента. 

Искането за отвод защитата мотивира с факта, че експертът Аделберт Антов е имал финансови взаимоотношения с Националната компания "Железопътна инфраструктура". Адвокатът на машинистите Димитър Стефанов мотивира искането за отвод:
"Ние твърдим, че НКЖИ са страна. Ние твърдим, че вещите лица изследват дали инфраструктурата на жп гара Хитрино е изправна, тоест дали не е в причинна връзка с дерайлирането".
Съдът обаче прие експертизата с мотив, че НКЖИ не е страна по делото. Как цистерните са изтеглени от железния път и претоварени, разказа свидетелят Димитър Баев, бивш служител на фирмата-превозвач. По думите му, инфраструктурата на гарата е била в много лошо състояние. Баев свидетелства, че фаталната стрелка не е била заключена. Според обвинителният акт причина за дерайлирането и експлозията на газ е високата скорост, с която машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков са управлявали влака.

Още от