Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 млн. лв. са отделени за археологически проучвания по трасето на газопровода Гърция - България

Три милиона лева са отделени за археологически проучвания по трасето на бъдещия газопровод Гърция - България. Обявена е обществена поръчка от компанията, която ще строи новия интерконектор. Това се налага, за да може тя да получи експертна помощ за опазване на обектите. Проучвания ще се извършат и на територията на област Кърджали, от където ще премине част от 160-километровия газопровод.

За проучване са набелязани археологически обекти, сред които праисторически и антични селища, могилни некрополи, крепости. Техният брой по цялото трасе на газопровода е 65. В област Кърджали се открояват няколко интересни паметници от Праисторията до Средновековието. Жарин Величков, главен експерт в Националния институт за недвижимо културно наследство:

"От праисторическата селищна могила край Седлари през Върхари, едно праисторическо селище от неолита, което представлява работилница за изработка на скъпоценни и полускъпоценни камъни, и се стигне до крепости и светилища, които газопроводът заобикаля, защото се намират на високите хълмисти части на Източните Родопи."

Един от обектите, през които ще премине газопроводът, е антично селище на границата между областите Кърджали и Хасково.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени