Eмисия новини
от 19.00 часа

Защо България е страната в ЕС с най-много жени програмисти

3
Снимка: Rails girls Sofia

България е страната в Европейския съюз с най-много жени, които учат специалност в областта на информационните технологии и работят като IT специалисти, показват данни на Евростат.

Защо професията е толкова популярна сред слабия пол в България? Как бизнесът стимулира равенството между половете в сектора? Тези въпроси ще бъдат във фокуса на дискусия в рамките на Европейските дни на развитието (European Development Days - EDD 2018), които ще се проведат на 5 и 6-ти юни в Брюксел. Тази година форумът ще се проведе под мотото #SheisWe и целта му ще бъде да подчертае необходимостта от равноправно участие на жените за постигането на устойчиво устойчиво развитие.

Сред участниците в дискусията ще бъде и Мартина Колева, която е част от организационния екип на Rails girls - безплатен двудневен семинар, насочен към дами с нулев или минимален опит в програмирането и технологиите. Идеята се ражда във Финландия, където пред 2010 г. две дами организират събитие за  програмирането, насочено специално към жени. Целта им е да атакуват тогавашния дисбаланс и стереотипи в сферата, и да покажат, че жените могат да се чувстват в свои води, програмирайки. Днес Rails girls се провежда в над 90 града по целия свят. Първото издание в София  е от 2013 г. по инициатива на Гергана Паси и с подкрепата на Дигиталната национална коалиция. Резултатът до днес са общо 10 работилници, състояли се в София, Варна и Бургас. Предстоят издания във Враца и Велико Търново.

Всъщност обучението след двудневния семинар не спира. Всяка седмица доброволци от екипа на инициативата провеждат безплатно неформални обучения на дамите, които искат да задълбочат знанията си. Тези от тях, които посещават редовно събиранията за период от половин или една година, достигат до ниво младши специалист и започват работа в софтуерни компании.

Участничките в Rails girls са от 12- до над 60-годишни, като най-много са тези между 25- и 35-годишна възраст. Разнообразие има и в професиите им - от маркетинг специалисти и адвокати до музиканти, архитекти и журналисти.

"Тяхната мотивация е, че искат да пробват, искат да видят дали това е интересно за тях или дали биха могли въобще да се справят, ако имат интерес да сменят професията, с която се занимават с момента. Други хора казват, че вече работят като нетехнически специалисти в софтуерни компании, и смятат, че такъв тип работилници биха им помогнали да работят по-лесно с колегите им, които са програмисти. Мотивациите варират, но винаги са свързани с желание и ентусиазъм да пробват нещо ново", разказа Мартина Колева в предаването "Хоризонт до обед".

Според нея единствената пречка пред дамите, които искат да станат програмисти, са тяхното самочувствие и увереност.

"Работодатели са ни споделяли, че като цяло жените нямат толкова голямо самочувствие, когато отиват на интервю. Ако не отговарят на всички изисквания, не се чувстват подходящи за позицията. Докато ако се сравни това с мъже, които кандидатстват за същата позиция, те дори да отговарят само на едно или две от изискванията, ще отидат, ще кандидатстват, ще са уверени".

Подробности чуйте в звуковия файл.

Галерия

Още от