Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебният Мини Арт Фест 8 е подарък за цялото семейство в Деня на детето

Цирк ТВАС от Дания
Единственият фестивал за модерно цирково изкуство отново събира международни артисти в София.
Осмото издание на българския фестивал за цирково изкуство Мини Арт Фест 8 (МАФ8) започва точно на 1 юни 2018 г. от 10:00 ч. в отвореното пространство на лятното кино (Амфитеатър) в парк НДК.

Участват 18 артисти от Франция, Дания, Италия и 3 български формации. От 1 до 3 юни  ще гледаме представления и всички желаещи ще участват в работилници по жонглиране, акробатика, въздушна акробатика, йога и музика. 

„Циркът е мощ“ – това е нашият девиз, обещаваме много забавление с качествен цирк – отбеляза пред Радио София създателят на фестивала Гео Калев.

Сред участниците той изтъкна Цирк ТВАС от Дания (в допълнителната програма - 1 юни 17 ч., Северен парк в кв. Надежда); Това е социален цирков проект, в който циркът се използва като инструмент в образователната и социална работа, съществува от 1986 г. и днес е напълно оборудван цирк в много дисциплини. Участват артисти от Дания, Палестина и Африка. Социалният цирк не създава и не представя звезди, а по-скоро ни учи как да общуваме помежду си, да живеем по-добронамерена среда. Цирк ТВАС е ментор и на проект с 30 деца и младежи от социални  домове в кв. Надежда в София. 

Сред участниците, които ще впечатлят са и Проект Комбино - иновативен проект, който изследва комбинациите между жанровете в изкуството и споделянето им в социална среда. В основата му стоят артисти, които творят в сферата на цирка, музиката, танца, театралната игра.

В програмата на МАФ8 са и Тус Самбел (Cie Tout Samba’L) - класическа циркова група, родена  през 1994 г.; Гранде Лебувски - комедийно-театрално цирково шоу, което се играе на почти всеки площад в Италия през последните 5 години; Димитър Германов със смесица на танц и театър, плюс жонглиране с кристална топка; Цирк „Играчка-Плачко“, зад което име стаят двама клоуни - Мила Иванова (Играчка) и Тихомир Димитров (Плачко).

На 3 юни ще има и награждаване, на което най-впечатляващият участник ще получи приза „Златната мравка“.

Чуйте повече за фестивала от разговора на Петя Зунгорлиева с Гео Калев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!