Операция „Делириум“

Психотичен роман
| обновено на 15.10.18 в 16:53

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги извадят от кабината, живи или мъртви.

В същото време в секретното седемнадесето управление на Федералната служба за безопасност, известно още като „Отдел за борба с душевното здраве“, трескаво вербува нов персонал. Това легендарно и тайнствено управление е едно от най-силните оръжия на КГБ, доказало своята ефективност през цялата съветска история. Сега то планира мащабна операция, чиято крайна цел е разрушаване на Европейския съюз изотвътре. Според плана това може да стане единствено като се атакува неговото най-слабо звено: България. Още повече, че нейното председателство на Съюза съвсем скоро предстои...

Въведение
Глава първа
„Семиотика, гъби и самогон“
разказвач: Елена Алексиева
Глава втора
„Нищо ново под слънцето – само средствата“
разказвач: Емил Андреев
Глава трета
„Любовен делириум“
разказвач: Рени Нешкова
Глава четвърта
„Сделката“
разказвач: Боряна Дукова
Глава пета
„Новото скоростно метро Пекин - Казанлък“
разказвач: Светльо Гагов
Глава шеста
„Онова, от което се боиш“
разказвач: Здравка Ефтимова
Глава седма
Космическо танго
разказвач: Мария Христова
Глава осма
Шльокавица

разказвач: Митко Новков

Глава девета
Код Такоа
разказвач: Александър Христов

Глава десета
Колективен сън с петолъчка
разказвач: Светлана Дичева
Глава единайсета
КГБ - ДС - НПО
разказвач: Продан Проданов
Глава дванайсета
„Делириум тременс“

разказвач Емил АндреевОще от категорията

Национална седмица на четенето започва от утре

Утре започва Национална седмица на четенето. Тя ще продължи до 26 октомври и се организира от Министерството на образованието и науката. Целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. Над 3 000 ще са събитията в страната - игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето.  За първи път Институтът по..

публикувано на 21.10.18 в 16:12
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15

Събор на хумора в българския фолклор се провежда в с. Паламaрца

За пета поредна година в поповското село Паламaрца се провежда събор на хумора в българския фолклор. Събитието е под надслов „Който се смее, не старее" и се организира от местното читалище, община Попово и с подкрепата на Историческия музей в Попово. Секретарят на читалище „Искра“ Юлиана Петрова каза, че в конкурсната програма ще участват над 600..

публикувано на 21.10.18 в 08:41

Кюстендил е домакин на 50-годишната регионална изложба "Струма"

Поредното издание на регионалната изложба "Струма" събира 110 живописци, скулптори, графици от регионите Кюстендил, Перник и Благоевград с повече от 220 творби. Този път домакин е кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора. Стартът на изложбата е през 1968 год, но се налагат две-три прекъсвания, особено в началото на демокрацията. Гилдията на..

публикувано на 21.10.18 в 01:12

Чешки филми и експозиция, посветена на Хан Тервел, привличат жителите и гостите на Ловеч

Две изложби по инициатива на областния управител Георги Терзийски бяха открити в Ловеч. Те са част от инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч" в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Експозицията "Хан Тервел - спасителят на Европа" представя живота на един от най-великите български владетели в..

публикувано на 20.10.18 в 20:14
Туида

Започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ в крепостта „Туида“ край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар.  Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България, каза директорът на античния комплекс Мая..

публикувано на 20.10.18 в 20:04

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05