Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Плочев опроверга информацията, че е подал оставка

| обновено на 30.05.18 в 12:37
Снимка: БГНЕС

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е информирал Надзорния съвет, че заради продължително заболяване все още не може да изпълнява задълженията си.

Пред "Хоризонт" самият Плочев съобщи, че не е подавал оставка.

От НЗОК потвърдиха, че писмото е пристигнало при тях, но засега за днес няма насрочено заседание на Надзорния съвет.

Камен Плочев обясни пред „Хоризонт“, че е спазил закона и е информирал колегите си за продължителното заболяване.

„По закон, след като са минали повече от три месеца, трябваше да се вземе отношение – мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали ще прекрати правомощията ми, или пък ще продължи правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума“, каза Плочев.

По процедура Съветът трябва да разгледа писмото и ако приеме аргументите на Плочев, да информира Народното събрание.

Плочев обясни, че проблемът със задълженията към чужди болници вече не съществува.

По повод на приетата от Министерския съвет Национална здравна карта, той обясни, че не е имал възможност да я прочете и да се запознае с възраженията на Българския лекарски съюз. 

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Камен Плочев през февруари. Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения. Тогава обаче Плочев отказа да подаде оставка, но излезе в продължителен болничен. Причината беше, че бе приет по спешност в болница.

Плочев оглави Здравната каса през лятото на 2017 година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Касата.

До момента в здравната комисия на Народното събрание не е постъпвала информация за подадена оставка от шефа на НЗОК Камен Плочев. Това каза специално за "Хоризонт" председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея Надзорният съвет на НЗОК вече е на ход и той трябва да информира парламентът, за да започне евентуална нова процедура за избор на управител на Касата:

"В здравната комисия оставка не е постъпила. Вероятно е постъпила някаква информация в Надзорния съвет на Касата. Нямам конкретна информация. Процедурата предполага, че той, ако е болен, и повече от три месеца не може да изпълнява длъжността си като управител, в случая по здравословни причини, трябва да започне процедура по избор на нов, но това започва след информация на Надзорния съвет в Комисията по здравеопазване, каквато още нямаме".

Депутатът от ДПС и член на здравната комисия Нигяр Джафер посочи, че случващото се в момента е признак на безпътица в здравната ни система. Според нея управляващите трябва да дадат решение, че системата има нужда от предвидимост и от експерти, а не само персонални смени, които ще задълбочават кризата:

"Това е само един от признаците на безпътицата в здравната ни система. Очакваме час по-скоро екипът на Министерството и управляващите да предложат изход. Не просто като персонална смяна на хората, които управляват важни институции. НЗОК управлява близо 4 млрд. от публичните средства на българските граждани. Системата има нужда повече от всякога от предвидимост, хора, които знаят какво правят, и политическа воля да се подкрепят реформи. Това са нашите очаквания. /.../ Истината е, че се очакваше проф. Плочев или да подаде оставка, такива са изискванията на закона, или да бъде доказано, че той системно не изпълнява своите ангажименти. Това, което аз знам, е, че има писмо от два дни, в което проф. Плочев е заявил, че приключват болничните му, но той ще ги продължи, но няма никакво официално изявление или доказани факти. Думите му могат да се тълкуват по различен начин".

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с управителя Здравната каса Камен Плочев и репортажа на Даниел Инков за реакциите в Народното събрание чуйте от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна