Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът от БНР Румен Стоичков открива изложба с автографи, събирани в продължение на 50 години

Румен Стоичков
Снимка: Полина Тодорова

Дългогодишният журналист на БНР Румен Стоичков открива изложба с автографи, събирани в продължение на 50 години. Той беше 22 години водещ на "Нощен Хоризонт", а сега продължава да прави репортажи от малки населени места в страната. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Стоичков разказа какво могат да видят посетителите на изложбата, която се открива на 1 юни в Пазарджик, и какви саможертви изисква събирането на повече от 7000 автографа в продължение на десетки години.

"В София през 1968 година имаше Световен фестивал на младежта и студентите. В цяла София се пееше, свиреше. Купих си няколко картички и им давах на хората да е подписват. Аз ги пазя, защото те сложиха началото на моето необичайно тогава хоби - да събирам автографи. Събрал съм автографите на някои от най-великите футболисти на ЦСКА в миналото. Имам няколко автографа от Джани Ривера, който е Футболист №1 на Европа. От 70-те години вече работех. Първо в "Сълза и смях", после 12 години в Народния театър, преди да дойда в БНР, и всъщност голяма част от моята колекция е от автографи на актьори - Ирина Тасева, Ружа Делчева, Георги Георгиев - Гец, Андрей Чапразов, Стефан Гецов, Велко Кънев, който се сетиш, всичките ги имам".

Стоичков е взел автографи от Елисавета Багряна, Дора Габе и Богомил Райнов:

"В рамките на 1-2 минути ни беше срещата с тях. На Богомил Райнов нямах голяма снимка, имах много малка, от някакъв вестник. Аз му я поднесох и се извиних, че снимката е малка, а той се усмихна и каза: "Малка снимка, но голям флумастер". Събирането на автографи е своеобразно уважение. Не е просто хоби. Аз имам спомен с тези хора и имам богатството да имам спомени".

Събирането на автографи изисква голямо организация и търпение, разказва Румен Стоичков, който е чакал на летището актьора Робърт Де Ниро в продължение на 12 часа. Един от най-трудните за взимане автографи пък е бил на Дейвид Ковърдейл, вокалистът на Deep purple и Whitesnake.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени