Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнически българи внесоха петиция в парламента на Косово за официално признаване на българската общност

Андрей Ковачев определи събитието като историческо

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност.

Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в районите на областите Гора и Жупа, а документът беше официално представен на косовските власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора".

Очаква се скоро парламентът да я разгледа и да вземе решение.

Евродепутатът Андрей Ковачев, който дълго време работи по темата, и по-рано този месец разговаря с косовския премиер, външния министър и председателя на парламента, определи събитието като историческо.

„Това е един справедлив и демократичен акт, който показва, ако бъде удовлетворен, че наистина политическата класа на Косово има желание да спазва демократичните принципи и Косово да върви към европейска интеграция. Това ще бъде и последователност по отношение на българските общности на Западните Балкани. След признаване на българското малцинство в Албания е логично и нашите сънародници, които са от другата на границата – в Косовска Гора и в Жупа, също да бъдат признати“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна