Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Левашки: Промените в Закона за ДАНС са опит за намеса в бизнеса и в работата на свободните професии

Снимка: БГНЕС

Особено смущаващо е, че готвените промени в Закона за ДАНС се правят без санкция на съд. Това каза адвокат Стефан Левашки в интервю за предаването „12+3“ по повод промените в проекта за изменение на Закона за ДАНС, публикувани за обществено обсъждане, според които агенти на ДАНС под прикритие ще могат да заемат длъжности и в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободна професия.

Според адвоката причината за тези промени е опит за намеса в бизнеса, в работата на свободните професии:

„Не мисля, че досегашните способи са били недостатъчни, за да се разкрият някакви по-мащабни икономически престъпления. За мен това е опит за намеса в бизнеса, в работата на свободните професии, което е недопустимо. Вие виждате, че сега се прокрадва и една тенденция да се разширява обхватът на длъжностните престъпления, така че сега явно се опитват да поставят под тотален контрол и частния бизнес, и свободните професии“.

Левашки изрази надежда такъв тип внедряване в адвокатурата да не е възможна:

„Силно се надявам да не е възможно, тъй като на практика има закон за адвокатурата, който се явява един вид пречка, тъй като, за да стане човек адвокат, трябва да отговаря на определен брой изисквания, включително и да положи адвокатски изпит. Така че не виждам чисто технически как би могло да стане това. Да не говорим за моралната гледна точка, тъй като адвокатите имаме задължения и по нашия закон и по Наказателния кодекс за опазване на тайната на клиента, както и това, че законът ни пази да не можем да бъдем разпитвани по отношение на такива обстоятелства, така че това ще бъде една голяма крачка назад, ако въобще е възможно да се направи“.

Левашки изрази съмнение, че заради сложността на свободните професии е възможно да се вербуват от ДАНС хора, които ги практикуват и са специалисти:

„Аз не виждам как агент на ДАНС би могъл да стане адвокат. По-скоро очаквам, че ще се опита от адвокатите да се вербуват някои, за да станат агенти на ДАНС, което за мен е недопустимо. Не да се вкарват хора, а да се използват тези, които работят такава професия, като бъдат манипулирани по някакъв начин, защото аз не мога да си представя кой адвокат, архитект, лекар, счетоводител, преводач и т.н., успешен, с кариера, ще си зареже работата, за да стане агент на ДАНС“.

Според Стефан Левашки липсата на съдебен контрол създава предпоставки да попаднем в противоречие с европейските стандарти и Закона за СРС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени