Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на икономическото доверие в ЕС през май и негова стабилизация в България в посткризисен връх

През май общото икономическо доверие в Европейския съюз отбеляза първо слабо подобрение от началото на годината, докато аналогичният индекс на Европейската комисия за България стабилизира в неговия априлски посткризисен връх (най-високо ниво от септември 2008 година).

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се повиши през май до 112,8 пункта от 112,4 пункта месец по-рано. Това представлява първо негово подобрение от декември 2017-а година насам, когато индексът удари многогодишен връх от 115,1 пункта (най-високо ниво от юни 2007 година насам – около година преди да стартира световната финансова и икономическа криза). Аналогичното проучване на ЕК само в рамките на еврозоната обаче отчете подновено влошаване на икономическото и бизнес доверие през май към 9-месечно дъно (най-слабо ниво от август 2017 година насам).

Подобряването на бизнес нагласите в рамките на целия ЕС се дължи в най-голяма степен на изненадващ отскок на индекса на икономическото доверие във Великобритания с цели 1,9 пункта до 107,4 пункта и на по-сдържано повишение на съответния индекс на Полша (втората по големина икономика в Европа извън региона на единната валута) с 0,6 пункта до 109,9 пункта.

Последното проучване на Европейската комисия за целия Европейски съюз регистрира влошаване на доверието на мениджърите в индустриалния и промишлен сектор (понижение на съответния индекс до 6,3 от 6,7 пункта), но при повишение в сферата на услугите (до 13,3 от 12,7 пункта), в търговията на дребно (до 1,8 от 0,1 пункта) и в строителството (до 4,7 от 3,5 пункта).

През май индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се подобри до -0,1 пункта от -0,5 пункта през април и след като в началото на годината нарасна до +0,4 пункта, излизайки на позитивна територия за пръв път от доста време насам.

Важният показател на ЕК за икономическото доверие в България през май пък стабилизира в априлския посткризисен връх от 111,7 пункта - най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Индексът на икономическото доверие за нашата страна се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Подобрение отчита индексът, оценяващ доверието на българските мениджъри в индустрията и промишлеността - до 3,9 от 3,3 пункта, както и в търговията на дребно - до 17,6 от 16,5 пункта и в строителството - до -9,7 от -10,1 пункта, като единствено индексът в сферата на услугите отслабна до 18,9 от 20,5 пункта през предишния месец.

Индексът на потребителското доверие в България бележи повишение до -22,1 пункта от -22,9 пункта, но все още задържа под февруарски многогодишен връх от -21,6 пункта (най-високо ниво от юни 2007 година насам).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени