Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Марков: Посланието на нашите песни е останало в сърцата на хората

Група „Тангра“ винаги е била философия, естетика и начин на живот

2
Косьо Марков в „Нощен Хоризонт“
Снимка: БНР

„На концертите с „Тангра“ и „Легендите“ виждаме тези хора, които не са забравили музиката ни. Нашето послание е останало в техните души и техните сърца“. Това сподели в предаването „Нощен Хоризонт“ Константин Марков – легенда в родната рок музика, композитор, бас китарист, един от основателите на група „Тангра“ и част от супергрупата „Легендите“.

„Един артист трябва да има послание. Една песен е цяло послание, облечено в музикална форма. Така стана с всички хитове на „Тангра“ – те винаги разказват история, която се облича в подходящата музикална форма“, отбеляза Косьо Марков.

По думите му, един изпълнител трябва да има ясна визия за себе си и за своята кариера:

„Визията е концентрация на енергия. Трябва търпение и преодоляване на съмненията. „Тангра“ винаги е била философия, верую, естетика, начин на живот. Тези неща – като ги събереш почтено, стигат до сърцата на хората“.

Според Марков проблем днес е, че за популярност много хора разчитат на чисто медийни изяви – показвайки се по телевизията, да могат да си осигурят участия, които в повечето случаи са безплатни за посетителите.

„Практиката на правенето на концерти у нас е прекъсната. Има и изключения, които показват, че хората са готови да платят и да отидат на качествен концерт. От време на време по клубовете виждам групи, които свирят добре. Те трябва да изтърпят периода, който е неизбежен, за израстването на един артист. Това е опит, който трябва да се натрупа, но някои се отказват или тръгват по линията на най-малкото съпротивление – да се покажат по телевизията или радиото, да правят безплатните участия. Това не е истинският успех“.

В ефира на „Нощен Хоризонт“ Косьо Марков си спомни за силните години на „Тангра“, когато групата имала по 250-300 концерта на година, когато разместването на песните в сет листа, преобразявало въздействието върху публиката, и когато „Нашият град“ карал хората или да притихват в залата, или да пеят вместо или заедно с вокалиста:

„Това се случваше, защото всяка песен е изживяна, написана с любов. В „Нашият град" хората припознаваха своя град, в който те са родени и живеят, те не се интересуваха от детайлите, а от общото, силното послание“.

Изморителният начин на живот, изпълнен с пътувания и концерти, натрупва умората, която разделя „Тангра“. „Славата уморява много, тя е трудна за осъзнаване и преодоляване“, призна Косьо Марков. Той поясни, че през годините близо 30 души са минали през групата. Сегашният състав, който продължава да изнася концерти, включва Дани Ганчев, Стенли и двама музиканти от Gravity Co.

Паралелно с „Тангра“ и „Легендите“ Косьо Марков работи върху два самостоятелни албума, които планира да издаде до есента. От три години има съвместни проекти с режисьора и продуцент на документални филми Ашкън Солтани, който е базиран в Лос Анджелис:

„По времето на радио „Тангра“ и когато бях председател на АБРО (Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – бел.ред.) един американски журналист направи дълго видеоинтервю с мен на тема – медиите в България. Интервюто някак е стигнало до Солтани, който ме потърси и ми предложи да участвам в негов документален филм за българската музика. Първото нещо, което направих за него, беше саунд дизайна и постпродукцията на пълнометражен документален филм за един джаз музикант, който има 70 издадени албума. Искам да отбележа, че 90% от звуците и ефектите във филмите на Запад са допълнително записани в студио, това е т.нар. „саунд дизайн“.

Интервюто на Виктор Димитров с Константин Марков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени