Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за стабилизация на капиталовите пазари в Италия след пореден епизод от политическата драма на Апенините

По време на търговията в сряда италианският облигационен пазар и борсата в Милано опитват да парират част от солидните загуби, реализирани от началото на седмицата, на фона на спекулации за нов опит за съставяне на коалиционно правителство с цел избягване на очертаващите се предсрочни избори в страната.

Според информация на Ройтерс двете антисистемни и евроскептични партии - движението "Пет звезди" и крайно - дясната "Лига" могат да направят нов опит за формиране на коалиционно правителство. В противен случай президентът на Италия Серджио Матарела може да разпусне в близките дни парламента, изпращайки страната в предсрочни избори, които могат да се проведат дори още в края на месец юли (на 29-и юли?). Трябва да се има предвид, че именно инвеститорските опасения, че един предсрочен вот ще се окаже де фактор референдум за бъдещето на Италия в или извън еврозоната бяха в основата на вчерашните драматични турболенции на италианския дългов пазар и на фондовата борса в Милано.

Поведеният в сряда доста успешен аукцион за емитирането на нови 5-годишни и 10-годишни италиански държавни облигации обаче ограничи агресивните разпродажби на дългови книжа и помогна за рязко намаляване на тяхната доходност. Властите в Рим успяха да пласират нови средносрочни и дългосрочни книжа за 5,57 млрд. евро, достигайки почти горния край на предварително планираните продажби в размер между 3,75 млрд. и 6,0 млрд. евро.

Изненадващо добрият инвеститорски интерес към новите италиански книжа доведе до рязко понижение на доходността на 10-годишни облигации обратно под важната бариера от 3% към дъно за деня около 2,85%, след като по време на търговията във вторник беше ударен 4-годишен връх около 3,32%. Доходността на 2-годишните краткосрочни италиански книжа пък спадна с над 70 базисни пункта към 1,65%, след като по-рано днес беше на ниво от 2,28%, а вчера удари многогодишен връх около 2,44%.

Отслабващото напрежение на италианския дългов пазар се отразява позитивно и при търговията на акции на борсата в Милано. Фондовият индекс FTSE MIB нарасна за кратко с над 2%, парирайки съществена част от вчерашния спад с 2,7%, преди да опита стабилизация, нараствайки в рамките на деня с около 1,5%.

Вниманието обаче продължава да бъде насочено към политическата драма в Италия, която е  все още с неизвестен край и това кара европейските инвеститорите да бъдат доста предпазливи. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с едва 0,08%, германският DAX 30 - с 0,62% и британският FTSE100 - с 0,27%, докато френският индекс CAC40 се понижава с 0,44%.

Опитите за стабилизация на италианският фондов и дългов пазар се отразяват позитивно и на единната европейска валута. Еврото отскочи рязко от вчерашното 10-месечно дъно около 1,1510 долара и вече се търгува към двудневен връх около 1,1648 долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени