Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Точно сега в Италия има едно дълбоко политически разделено общество

Какво е политическото бъдеще на Италия

Христо Петров: Има няколко хипотези за политическото бъдеще на Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно сега в Италия има едно дълбоко политически разделено общество. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения:

"Ако има избори, по-скоро антиевропейските партии ще спечелят допълнително гласове, но от друга страна, поставяйки въпроса за или против еврото толкова дилемно при тенденциите, които все пак надделяват в италианското общество, може да се получи и обратният сценарий. Очерта се още един политически междупартиен разлом между "Лигата“ и "Форца Италия“, които бяха съюзници на предишните избори. Освен италианско кризата има и едно европейско ниво, което не е по-малко важно и то е свързано с тенденциите за все по-сериозно навлизане на популистките и крайно десни партии в Европа. Евентуалното напускане на Италия на еврозоната е много сериозен риск за самата еврозона".

Има няколко хипотези за политическото бъдеще на Италия. Това обясни пред "Хоризонт" Христо Петров, дългогодишен кореспондент в Рим:


"Първата хипотеза е някакво техническо правителство, което да може да получи вот на доверие в парламента, но това ще бъде подчинено на предварителна твърда договорка за избори през септември, октомври. Втората хипотеза е за кабинет, оглавяван от Салвини или от неговия заместник, който би могъл да се опита да получи вот на доверие, но това не отговаря на амбициите на лидера на "Северната лига“. Третата хипотеза е отново коалиция между "Северна Лига“ и "Движение 5 звезди“, към която този път ще се присъедини профашистката формация "Братя от Италия“, която снощи обяви, че ще се присъедини към "Северната лига“ и към "Движение 5 звезди“ като коалиционен партньор. Това е може би най-поддържаната засега хипотеза, като е вероятно премиер да не бъде партиен лидер".


Цялото интервю с Любомир Кючуков и Христо Петров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени