Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Александър Маринов: Очевидно Радев беше посрещнат с по-голямо внимание в Русия

Проф. Антоанета Христова: Страната ни по естествен начин може да влезе в ролята на държава, която да постигне своя национален интерес

Александър Маринов
Снимка: Сайт на Трансмедия

Очевидно Радев беше посрещнат с по-голямо внимание в Русия. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" професор Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски:

"От българската правителствена делегация се очакваше нещо друго. Самият факт, че разбрахме от руска страна за подготвеното посещение на премиера е достатъчно красноречив, но аз очаквах, че българското правителство ще отиде сериозно подготвена, но се опасявам, че няма такава готовност и някои въпроси бяха повдигнати аматьорски. Какво има да говори България с Русия по отношение на Западните Балкани? Много добре знаем, че това е един възел на остри противоречия между Русия и Запада във връзка с разширението на НАТО най-вече".

Страната ни по естествен начин може да влезе в ролята на държава, която да постигне своя национален интерес чрез балансираното си международно присъствие и комуникация с едната и другата страна. Това подчерта за "Хоризонт" професор Антоанета Христова, директор на Института по изследване на населението и човека: Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.

"В същото време това по никакъв начин не противоречи на членството на България в Европейския съюз, а напротив – през членството си страната ни става още по-интересен и желан партньор за Русия, така че нещата не са еднопланови. Има много аспекти, в които можем да бъдем полезни, така както сме полезни за Западните Балкани, както и през взаимоотношенията Турция-Русия, така че има какво да представим на масата, защото все пак имаме география, имаме история".

Цялото интервю с професор Александър Маринов и професор Антоанета Христова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна