Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скот Дън дирижира концерт в памет на цигуларката Катя Попов

Диригентът Скот Дън
Снимка: scott-dunn.com

Европейският музикален фестивал, организиран от агенция "Кантус Фирмус", продължава на 30 май с концерта "Cinema Violino". Той трябваше да бъде щастливо завръщане за цигуларката Катя Попов, която близо 30 години живя и работи в САЩ. За жалост наскоро нейните близки съобщиха, че Катя е загубила битката с рака. Затова концертът ще бъде в нейна памет.

Специално от Лос Анджелис в София пристигна диригентът Скот Дън – колега на Катя Попов в Оркестъра на Холивуд Боул. За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" маестрото сподели:


"Познавах Катя от 10 години. Аз съм асоцииран диригент към Оркестъра на Холивуд Боул, а Катя свиреше в първи цигулки и после, през 2012 година, тя стана концертмайстор. Тя беше невероятен водач, много фин оркестрант. Имаше красиво лице и прекрасна усмивка – умееше да убеждава хората без да бъде груба или егоцентрична. Свиреше като
ангел и изглеждаше като ангел - беше толкова красива! Катя Попов

Когато я диагностицираха преди две години с болестта, която й отне живота, беше началото на сезона и тя беше много храбра – съобщи на целия оркестър, че ще се наложи са се лекува с химиотерапия, че ще й опада косата. Но Катя си е Катя – стараеше се всички останали да се чувстват по-добре и ни успокояваше, че всичко ще бъде наред. И така изглеждаше. Сякаш лошото е преминало.

Преди около година тя ми предложи да направим този концерт в София. Планирахме го, направихме няколко аранжимента специално за нея, за да я представим като солист в тези популярни откъси филмова музика и тя се вълнуваше изключително много. Преди няколко седмици Катя ми се обади от болницата – аз нямах представа, че болестта й се е върнала. Беше разтревожена и аз й предложих да отложим концерта. А тя каза: "Не, аз ще се оправя и ще изнесем концерта, както е планирано". Въпреки че наистина имаше подобрение, тя отново влезе в болница и на 18 май си отиде от този свят… Беше огромен шок!

Моят импулс беше да отменим концерта или поне да го отложим за есента. Но после с организаторите си казахме, че е по-добре да продължим и така да я почетем. Концертмайсторът на Оркестъра на Класик ФМ радио Людмил Ненчев  ще изпълни някои от солата, които Катя Попов трябваше да изсвири. Така че сега чувствата ми са смесени – едновременно се радвам да съм тук, но и скърбя. Надявам се да помогнем на хората, които са я познавали, да превъзмогнат болката чрез красивата музика".

Скот Дън разказа още за кариерата си на пианист, за избора да дирижира и аранжира филмова музика и за работата на музикантите в Холивуд. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени