Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ с нови санкции срещу ирански физически и юридически лица

Стивън Мнучин - финансов министър на САЩ

САЩ наложиха санкции на шест ирански организации и както и на други три, които работят на територията на Иран, включително затвора „Евин“ в Техеран, групировката „Ансар-и Хизбула“ и държавната телевизия „Ириб“, с мотив, че нарушават човешки права, предаде БТА.

Тези санкции се прибавят към онези, които бяха приети след решението от 8 май на президента Доналд Тръмп, с което  да оттегли САЩ от сключеното през 2015 г. иранско ядрено споразумение, за да увеличи натиска над иранския режим и да прекъсне достъпа му до световната финансова и търговска мрежа.

Финансовото министерство на САЩ „взема мерки да държи иранския режим отговорен за нарушения на правата на човека, цензура и отблъскващи деяния, извършени срещу собствените му граждани“, се казва в изявление на финансовия министър Стивън Мнучин.

Паравоенната религиозна групировка „Ансар-и Хизбула“ е подкрепяна от иранския режим организация, която тормози и напада иранския народ, уточни финансовото министерство, което споменава предполагаемо участие на групировката във вълна от нападения с киселина срещу жени в централния град Исфахан през 2014 г. и в репресии на студентски демонстрации. Санкционирани са и трима нейни ръководители, включително представителят й в свещения град Машхад за ролята му в нападението срещу консулството на Саудитска Арабия в началото на 2016 г.

Затворът „Евин“ в Техеран, където са държани политическите затворници, също е включен в списъка на санкциите. Според изявлението на финансовото министерство на САЩ там затворниците са жертва на физически и сексуални агресии и са подлагани на електрошокове.

В санкционния списък са включени и двама представители на правителствени служби за следене на интернет, които „забраняват, ограничават или наказват упражняването на свободата на словото или на мирното събиране“, както и фирмата „Ханиста“, обвинена в създаване на клонирано приложение на месинджъра Телеграм, което „улеснява следенето на ирански и чуждестранни потребители от режима“.

Санкциониран е и генералният директор на държавната телевизия „Ириб“ Абдулали Али-Асгари. Телевизията е обвинена в „цензуриране на множество медии и излъчване на изтръгнати със сила самопризнания на политически затворници“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени