Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Порожанов информира парламента за хода на европейските дебати по новата обща селскостопанска политика

Парите по Програмата за селските райони стават по-малко с новата обща селскостопанска политика на ЕС

Държавата трябва да реши дали ще компенсира загубите

| обновено на 31.05.18 в 11:45
Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

България все още няма решение дали през следващия програмен период ще прехвърля пари между двата стълба на общата селскостопанска политика. Това каза в парламента земеделският министър Румен Порожанов.

Парите за директните плащания няма да бъдат намалени. Очаква се, обаче, че орязване ще има в бюджета по втори стълб, т.е. в Програмата за селските райони. Държавата трябва да реши дали ще компенсира тази загуба.

"Трябва много внимателно да преценим дали има опция да прехвърляме средства от единия в другия стълб, за да удовлетворим финансово едни или други приоритети. Това ще бъде един дебат, който трябва да го проведем съвместно със земеделската общност, съвместно с всички, ангажирани в сектор "Земеделие", и мисля, че това ще се случи не тази година, а може би, когато подготвяме стратегическия си план", обясни министър Порожанов.

Другият спорен въпрос е дали да продължат плащанията по обвързаната с производството подкрепа за земеделците. Макар че има страни членки, които не прилагат тази мярка, България ще настоява тя да остане и дори - да се увеличат средствата за нея, каза още земеделският министър.

Изслушването на Порожанов в парламента става броени дни преди всички земеделски министри от страните от ЕС да се съберат за неформално заседание в София, на което отново ще обсъдят промените в бъдещата селскостопанска политика. Не всички промени са уточнени. В предстоящите преговори България ще настоява намалението на бюджета да не бъде над досега определеното орязване с 0,79%. За редица други държави свиването на бюджетите е с близо 4 на сто. Разликите при свиването на парите при отделните държави са свързани с политиката на сближаване, но голяма част от старите страни членки, при които намаляването на бюджетите е най-сериозно, се противопоставят на промяната. Дори и при тези проценти, до уеднаквяване на субсидиите няма да се стигне.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна