Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи искат оставката на военния министър

Снимка: Добромир Видев, БНР

С протест пред Министерството на отбраната симпатизанти на партия „Възраждане“ изразиха недоволството си от намерението на министерството да има споразумение за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на НАТО с Турция. Намерението беше оповестено в годишния доклад за състоянието на отбраната.

Според председателя на политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов намерението е знак за отказ от национален суверенитет.

"Ще имат право да навлизат в нашето военновъздушно пространство, въобще в нашите въздушни граници, преследвайки други самолети. Какво следва да очакваме? След няколко години да бъдем сюрпризирани с идеята друга армия да влезе на територията на България и да ни охранява и сухопътните граници? Това е пълзящ отказ от суверенитет".

Затова от партия „Възраждане“ искат оставката на министъра.

"След като българското правителство не гарантира прилагането на Конституцията, то трябва да си ходи и съответно да бъде разследвано за държавна измяна".

Преди дни от Министерството на отбраната припомниха, че споразуменията за презгранични операции между съседни страни са обичайна практика в НАТО и определиха като погрешни интерпретациите, че това е мярка за съвместна охрана на българското въздушно пространство. От 8 години страната ни има подобни споразумения с Гърция и Румъния, а според документите на НАТО подобни операции са под юрисдикцията на Обединеното командване на Военновъздушните сили на НАТО. По закон българското въздушното пространство се охранява от българските изтребители. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени