Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вацев: Днешна Русия е така устроена, че като предложиш бизнес, ще те изслушат

В Русия изядохме цял леген жаби, посочва политическият анализатор

Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Важното е, че български премиер отиде в Русия напук на всички български русофоби. Разбира се, съвсем доскоро той държеше да вее байрака на главната българска русофобия и предполагам, че байракът му е някъде вкъщи". Това каза в предаването "12+3" анализаторът Валентин Вацев, преподавател по геополитика и европеистика. Той прогнозира, че антируският байрак отново може да бъде изваден:
"Посещението на двамата български държавници в Москва даде хляб на могъщата българофобска клика в Русия, която се храни от същото корито, от същата хранилка, от която се храни и русофобската клика в България. Това са едни и същи хора и парите са едни и същи, мотивите са едни и същи, логиката е една и съща, аргументите са еднакви. Предполагам, че и началниците са същите. Просто троловете - едните говорят на руски, другите на български, но целите са еднакви. Но разбира се, в Кремъл, в политическа Русия, очевидно правят разлика между България като идейно-политическа, историческа и културна общност, която наистина е от векове и с която се разговаря по един начин (може би немного топло, но уважително и с разбиране за драматизма на ситуацията), и другата България - на икономическите хитреци, които днес могат да обещаят, утре да се отрекат, вдругиден пак ще дойдат да искат нещо, след още няколко дни ще предложат нещо трето. Това е равнището на политическото келнерство, в което "тука има-тука нема". Един път строежът е гьол, друг път гьолът е строеж - както дойде и откъдето падне. Ние това го умеем. Политическият кръг на Борисов е специализирал в тази политическа технология".
"Путин, разбира се, че не е обичен човек. Той по-скоро е нервозен, претоварен, угрижен, но от време на време той се усмихва – ритуалната, протоколна усмивка на държавния ръководител. Аз не видях в целия видеопоток, който проследих вчера следобед до късно вечерта - не видях любезни усмивки, не усетих топлина. Никой не може да обвини Кремъл, че са неглижирали Бойко Борисов, но няма как да се докаже, че Борисов ги е зарадвал с нещо. Днешна Русия е така устроена, че като предложиш бизнес, те непременно ще те изслушат. Но днешна Русия ще пита за гаранции, ще пита възможно ли е да се отметнеш отново и отново“, допълни Вацев.
"Да си Борисов днес е ужасно трудно, защото Борисов се движи по острието на бръснача. Очевидно кремълската любов няма да спечели – тя не му и трябва, но отвсякъде се вижда, че той ужасно, може би ненужно, е разсърдил американското посолство с дребно балканско андрешковско хитруване", отбеляза още Валентин Вацев. Според него не е бил удачен изборът, преди да отиде в Русия, Борисов да посети Украйна:
"Преди да отиде в Москва (а той си знае, че това е заразено място, радиоактивно място, хибриден Путинизъм тече оттам), той реши, че е много хитро да отиде първо в Украйна, а Украйна е регионалният център на русофобията и там да проведат няколко мъжки разговора с украинското ръководство. Като технология това може би имаше смисъл, но според мен по-добре беше да отиде в - има една голяма американска база в Германия "Рамщайн", да живее там два дни, да яде, да закусва в офицерската столова и накрая с герамски военен самолет да кацне в Москва на летище "Шереметиево", за да кажат в Кремъл:
"Вижте какъв натовец идва при нас, какъв непоклатим войн за демократическите, атлантически ценности. Вижте колко е непреклонен към враговете на демокрацията".
Нормално отношение към Русия нямаме и дълго време няма да имаме, но състоянието е по-добро от това, което беше миналата година, смята Вацев:
"Защото миналата година българските атлантисти дрънкаха оръжия от сутрин до вечер. Те мечтаеха на глас как ще леят руска кръв. Този път атмосферата на войната срещу Русия, която до довечера ще пламне, някак позатихна. Българският атлантизъм си поналегна парцалите, но мисля, че това е за известно време, тъй като там, който плати, винаги е прав, а там има кой да заплати. Отношенията с Русия отново ще се опитат да ги върнат в предишното състояние, в статус quo ante, но никой не бива да се съмнява, че това посещение на двамата български държавници - и на Радев, и на Борисов, беше за добро. Да, Путин не трябваше да се явява с толкова саркастична физиономия, не трябваше да пуска характерните си отровни шегички, не трябваше да ни наричат с презрение "жду братушки". Не трябваше да ядем толкова много жаби. Изядохме цял леген жаби".
Цялото интервю с Валентин Вацев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!