Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на промишлената активност в еврозоната през май до 15-месечно дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промишленият бум в еврозоната от края на 2017-а година отслабва за пети пореден месец от началото на настоящата година, достигайки 15-месечно дъно, показват окончателни неревизирани данни от проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс се понижи през май до 55,5 пункта спрямо 56,2 пункта през април, потвърждавайки предварителна оценка на агенция Markit. Въпреки че индексът, измерващ промишлената активност, задържа стабилно над важното ниво от 50 пункта за 59-и пореден месец (трайно задържане на промишления индекс над това важно ниво през всеки един от месеците от юли 2013-а година насам), това представлява поредно негово понижение от началото на годината и негово 15-месечно дъно.

Индексът PMI, оценяващ само промишленото производство, се понижи до 18-месечно дъно от 54,8 пункта спрямо 56,2 пункта през април и след като в края на миналата година достигна исторически връх от 62,2 пункта. Спад до 19-месечно дъно отбеляза и индексът, измерващ новите промишлени поръчки, докато индексът, оценяващ очакванията на мениджърите за бъдещото производство, удари 20-месечно дъно в 62,2 пункта спрямо 64,4 пункта през април. Това е сякаш сигнал за по-нататъшно отслабване на бизнес активността в сектора и през следващите месеци.

"Част от слабостта на промишлената активност може би е свързана с по-големия от обичайното брой на официалните празници (неработни дни), но рисковете сочат за растеж, който да остане по-слаб или дори да продължи да се охлажда допълнително през следващите месеци", заяви главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от свои аналогични проучвания за промишлената активност в четирите водещи икономики на еврозоната. Отделните промишлени PMI индекси също отбелязаха понижения през петия месец на годината, като само френският индекс се повиши, но по-слабо от експресната оценка.

Германският промишлен PMI индекс се понижи през май до 15-месечно дъно от 56,9 пункта спрямо 58,1 пункта през април и малко над предварителен индекс на ниво от 56,8 пункта. Това представлява намаляване на индекса за трети пореден месец и негово най-ниско ниво от юли 2017-а година насам.

Аналогичният френски индекс нарасна до 54,4 пункта от 53,8 пункта месец по-рано, но под предварителен индекс на ниво от 55,1 пункта.

В същото време промишленият PMI индекс на Италия спадна рязко до 52,7 пункта от 53,5 пункта през април и очаквания за по-сдържано понижение до 53,0 пункта, докато аналогичният индекс на Испания се понижи до 53,4 пункта от 54,4 пункта и прогноза за индекса на ниво от 54,0 пункта.

Окончателните резултати от промишленото проучването на Markit са пореден знак, че икономическият растеж в еврозоната вече достигна своя пик през 2017-а година и че отчетена слабост в началото на настоящата година може да се пренесе и във второто тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна