Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За обществото, творците и изкуството и за каузата на акад. Светлин Русев

БНР Новини
Доц. д-р Ружа Маринска
Снимка: Божидар Любенов

Акад. Светлин Русев ни напусна малко преди да отбележи своя 85-годишен юбилей. Подготвяше поредната изложба, с която искаше да изненада не само тези, които харесваха неговото творчество, но и всички почитатели на изобразителното изкуство. „Като млад художник показвах новите си картини само на двама-трима човека, с които общувах като с много близки приятели и на които си позволявах да се доверя. А и те самите бяха големи творци… Бай Дечко Узунов обикновено беше внимателен към детайлите. Но понякога и с едно изречение определяше съдбата на творбата. Богомил Райнов имаше по-глобален поглед, търсеше различни внушения и взаимовръзки със зримото и незримото…” Това сподели акад. Русев по време на една от нашите срещи, когато разказваше за първите си стъпки в изкуството, творческите експерименти и за отношението си към творците и колекционерството.

Той се чувстваше ангажиран не само към съдбата на големите проекти в областта на културата, но и към значимите проблеми на обществото и в социален и в политически план. Настойчиво търсеше диалог с държавата, като отстояваше своите виждания, убеден, че го прави за благото на всички…Но не винаги успяваше. „Държавата, казваше той, притежава нещо, което не се измерва с думи, не се измерва с пари. Тя притежава едно духовно присъствие, което по един неуловим начин - и това е смисълът на изкуството - влияе и формира човешката душевност. А една изградена човешка душевност, и извисена, вече е много за една нация”.. 

Поколения българи свързват неговото име с важни събития в българската култура и ще го помнят като един от най-големите колекционери на художествени произведения у нас. Определяха го като силна и противоречива личност, но той остави ярка следа в изкуството и в развитието на творческите процеси… Излага оригинални творби в неговото „Ателие-колекция Светлин Русев” в София - една от най-интересните български галерии и един от първите частни музеи в България. През 1984 година подарява на родния си град Плевен голяма колекция от съвременно и класическо българско, източно и африканско изкуство, С нея е открита Художествена галерия „Ателие „Колекция Светлин Русев“, разположена в уникалната сграда на бившата градска баня - архитектурен паметник на културата с национално значение, създадена по проект на известния българския архитект Никола Лазаров.

За каузата на акад. Светлин Русев разговаряме с доц. Ружа Маринска, изкуствовед, историк на изкуството, художествен критик, преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет, директор на Националната художествена галерия в началото на българския преход.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени