Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска представя своите "трима тенори"

Найден Тодоров: Надявам се концертът да бъде животопроменящо събитие

Найден Тодоров
Снимка: архив

Публиката ще се наслади на "едни от най-красивите арии, писани някога за тенор". Думите са на Найден Тодоров, който ще дирижира концерта на тримата най-изявени тенори от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет: Андреа Каре, Давиде Риу и Рейналдо Дроз. Датата е 3 юни, мястото - зала "България". 

Найден Тодоров, който през годините е дирижирал концертите на всички майсторски класове на оперната прима в НБУ, казва че се чувства малко странно, защото обикновено в концертите преобладават дамите - сопрани или мецосопрани, докато мъжките гласове са по-малко. Сега обаче се оказва, че именно трима от мъжките гласове правят толкова голяма кариера, особено Андреа Каре.

"Споменът за тримата големи тенори: Павароти, Доминго и Карерас, които започнаха преди повече от двайсет години в Рим е поводът да направим  закачка с публиката в България, която да види кои са следващите", уточнява с усмивка  маестро Тодоров и добавя: "Звездата Райна Кабаиванска ще представи своите наследници, защото самата Кабаиванска е човек с уникално присъствие".

Найден Тодоров е щастлив от факта, че е имал възможност да бъде толкова близо до оперната прима по време на майсторските й класове, защото това му е помогнало да разбира оперните певци и проблемите им, понякога да ги следва в авантюрите им, да им помага и направлява. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени