Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 юни от 11 часа

Защо всички деца обичат ударните инструменти

Радосвет Кукудов гостува в "Радиокафе"

Снимка: БНР

Дойде време и за финалния концерт от изключително успешния образователен проект на Музикалната къща на БНР "По следите на таланта". Той е замислен от Петя Цветанова, която успя да събере един много креативен екип и за някои от предишните концерт (всички досега се проведоха в Националната галерия) се "наложиха" допълнителни представление поради големия интерес. Тази музикално-образователна поредица "вървеше" успоредно с постоянните срещи на деца от софийските училища и детски градини със съставите на БНР по време на генералните репетиции за големите концерти.


Този път под светлината на прожекторите са ударните инструменти и тези, които свирят на тях. Затова и поканихме в сутрешното ни "Радиокафе" Радосвет Кукудов, който от няколко години е водач на тази група в Симфоничния оркестър на БНР (в чийто състав той е от 27 години - "иначе казано, откакто бях втори курс в Консерваторията"). Чуйте какво разказа той (с едно специално включване на Петя Цветанова по телефона) за програмата, за участниците, за ключовата династия Палиеви (благодарение на Добри Палиев и неговите наследници имаме толкова добре научени и успешни изпълнители на ударни интрсументи). Говорим за огромния интерес към изучаването на ударни инструменти в музикалното училище в момента (когато почти всички останали инструменти, освен китарата, са в криза и няма достатъчно желаещи да свирят на тях), за това, че последната година са приети цели 7 "ударняци". Радосвет разяснява в аванс, че се започва с малкото барабанче, после се добавя ксилофона и след това се разкрива целия голям свят на ударните интрументи, "за свиренето на всеки от които се изисква различна техника" - тимпани, маримба...списъкът е дълъг и интересен.

СнимкаИмето на съботния концерт неслучайно е "Ритмичното букварче" - и за това ще разберете повече като чуете гостуването на Радосвет Кукудов. Ще чуете и за напрегнатия ритъм на живот на тези, които в момента са младите надежди в тази сфера и как те тичат от участие на участие, за широките възможности, които се откриват пред свирещите на ударни инструменти (те са навсякъде, във всеки стил - от класическата музика, през джаза, народната музика, рока...) и за някои, които започнали с ударните и за продължили към впечатляваща композиторска кариера (като Христо Йоцов и Румен Бояджиев).

Концертът (или по-скоро музикално-образователният спектакъл)  "Ритмичното букварче" е на 2 юни от 11 часа в Първо студио на БНР. Входът за деца до 12 години е безплатен, билети трябва да си вземат техните родители (но няма да съжаляват).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени