Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хоризонт" проверява сигнал за проблем при прием на близнаци в детска градина в Добрич

Снимка: Десислава Андреева


През май приключи първото класиране за прием за новата учебна година в детските градини в Добрич. От две години в общината приемът се извършва чрез електронна система, като целта е да се избегне възможността за наложилите се през последните години ходатайства и търсенето на лични познанства. Въведени са ясни и точни критерии за точкуване, на базата на които се попълват и свободните бройки в градините и яслите. Водещ е и принципът да не се допуска една група да се състои от повече от 25 деца, като изключения се правят единствено, ако за последното свободно място в дадена група, кандидатстват родители на близнаци или тризнаци. Подобен е и случаят, за който майка от Добрич потърси съдействието на БНР. 


Силвия Гушева е майка на близнаци, родени през 2014-а година. През следващата учебна година те трябва да са втора група. Налага се да сменят детската градина, която са посещавали до момента, тъй като сменят и адресната си регистрация. Майката подава документи за единственото обявено свободно място за прием на деца, родени през 2014-а година за Детска градина №10 и молбата й е удовлетворена от електронната система. При подаването на всички необходими документи за записване на децата обаче, тя е посрещната с упрека, че записва не едно, а две деца.

По-късно става ясно, че е допусната грешка и че всъщност обявеното свободно място не е за деца, родени 2014-а година, а за такива, родени 2013-а година. Силвия Гушева в крайна сметка решава да остави децата си в старата детска градина и да не се възползва от предоставената й възможност да ги запише в по-близката до местоживеенето й детска градина, но при деца една година по-големи от нейните.

Зам.-кметът по хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева, защити въведената система за прием, като не отрече че грешки са възможни. Тя обясни, че напливът за централните детски градини в Добрич е огромен, въпреки че няма толкова деца, които да изпълняват критерия за уседналост. Многобройни са и примерите за опити да се въздейства върху директори, за да бъдат приети определени деца за сметка на други. И точно това е и идеята на новата система – подобни случаи да се доведат до нула, тъй като приоритетите са за равни възможности на всеки родител и най-вече да не се предоставя възможност за корупция, подчерта д-р Баева. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна