Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Спорът за митата за стоманата и алуминия е началото на дълъг мач

Американският президент реализира стратегията си да променя условията за другите играчи в световната икономика

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова, БНР

В коментар по "Хоризонт" по повод наложените от САЩ  мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико, които вече предизвикаха вълна от остри политически коментари и заявки за контрамерки, експертът по международни отношения Димитър Гърдев посочи, че в дипломатическия език не се използват квалификации като "търговска война", но реално тя вече е в ход:
"Реално започнаха тези санкции,  които, ако мога така да се изразя, бяха промотирани от американския президент доста отдавна.  Същевременно виждаме реакцията на водещите страни от Европейския съюз  - Германия и Франция. Тук говорим за така наречената "тройна защита", защото освен реципрочни мита върху стоманата и алуминия, които са от 25-ти, ще бъдат наложени мита и върху допълнителен списък от американски стоки...  


Също така на трето място това е една обединена позиция за внасяне на иск в Световната търговска организация от страна на европейските държави, защото реално това е нарушаване на правилата на СТО - не може с политически мерки и политически средства да се регулира и те да влияят върху световната търговия, върху еднаквите правила за всички", коментира анализаторът. Той уточни, че искът още не е внесен и изходът от спора в СТО далеч не е ясен,  но досегашните събития ясно показват, че американският президент Тръмп настъпателно реализира своята програма за препозициониране на САЩ на световната икономическа карта. 

 "Още от предизборната кампания и от първата година от президентстването на Доналд Тръмп ние виждаме, че той провежда целенасочена, разработена и планирана политика за излизане от световните организации и световните общи договори, които обвързват САЩ./.../  По този начин променя условията, променя правилата на играта".


Като припомни,  че преди да наложи протекционистични мита американският президент е предложил на Европейския съюз да се договори с него, анализаторът посочи, че очаква да станем свидетели на опит за провеждане на преговори с ЕС:
"Преди само преди 2 седмици бяха проведени редица срещи с Китай. Китай се съгласи донякъде на условията на САЩ  -  да намали търговския дефицит, а той е огромен, над 350 милиарда долара в полза на Китай", припомни Гърдев. Той  обясни логиката и основанията на американския президент да използва протекционистичните лостове в политиката:

"Какви бяха правилата на играта преди Доналд Тръмп? Те бяха следните - САЩ изнасят технологии, изнасят производство, същевременно тези страни, с които са в такива взаимоотношения, изнасят продукция. Съединените щати купуват тази продукция срещу долари.  Тези долари, които се намират в Китай, Европа, Канада -  с тях се купуват американски ценни книжа. Връщат се обратно, но под дълг, разбира се, в САЩ.  И тази формула работеше доста успешно десетилетия, докато не се случи финансовата криза 2008 година, когато се видя, че вече с финансови инструменти тази криза не може да се управлява. (Затова казвам, че това е планирана стратегия  -  това не са своеволни действия на някакъв човек, независимо от експресията, която има американският президент.) И тук се наложи да се върне Америка към доброто старо производство". 


"Това е всъщност една стратегия на американския президент, който промени условията за всички останали./.../ Това е началото на един дълъг мач. И тук ще имаме, както казах нови предложения, ще имаме нови действия, защото Европа не се намира в много добро положение", коментира още анализаторът. Според него следващият ход и тактиката на  Вашингтон ще бъде насочена към разбиване на Европейския съюз като цялостна позиция и договаряне конкретно с всяка  държава: "Това е в контекста на цялата политика, която следва новата американска администрация, а именно -  излизане от големите международни споразумения". Ако се стигне до такова договаряне обаче, САЩ ще са в много по-силна позиция, предупреди Гърдев: 
"Защото, когато говорите от името от името на Европейския съюз със САЩ, сте в равнопоставено положение, но когато говори всяка една държава  на света самостоятелно със САЩ, сами разбирате какво е преимуществото на Съединените щати. И това е следващата, да я наречем, спирала в отношенията ЕС - САЩ./.../ Да не забравяме, че беше препотвърдено и желанието на САЩ европейските държави да повишат вноската си в НАТО на 2%.  Това също е косвена, но все пак е мярка, която оказва въздействие върху европейската икономика". 


Целия анализ може да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна