Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софийски музикални седмици" с почит към Александър Танев

Снимка: Софийски музикални седмици

На 23 октомври ще се навършат 90 години от рождението на видния български композитор, педагог и общественик Александър Танев. В чест на годишнината през цялата 2018-а в страната се организират различни музикални събития.

Публиката в Хасково и Велико Търново вече имаше срещи с музиката на уважавания български автор, а на 2 юни предстои първото от няколко столични събития: В рамките на международния фестивал "Софийски музикални седмици" в 18.30 часа в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще бъде открита документална изложба, изготвена от пианистката Борислава Танева и художника Орлин Атанасов.

10 пана разкриват части от фотоархивите на семейство Таневи, цитирани са и повечето от опусите в творчеството на композитора. След откриването на изложбата, в концерт от 19 часа ще бъдат изпълнени няколко произведения на проф. Александър Танев, а след това публиката ще види и документален филм за живота му на режисьорката Моника Якимова.
Чуйте още подробности за събитието в звуковия файл.

Изложбата „Александър Танев – дух и слово” може да бъде видяна в НМА "Проф. Панчо Владигеров" до 4 юни, от 10.00 до 18.00 часа, след което ще замине за Балчик, където ще бъде акцент в деветото издание на международния хоров фестивал "Черноморски звуци".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!