Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители протестираха срещу задължителните ваксинации

| обновено на 02.06.18 в 18:19
2
Снимка: Архив

Протест срещу задължителните ваксинации на деца се проведе в София. Родители поискаха право на избор дали децата им да бъдат имунизирани. 
Организатор на протеста е Теодора Алиева, майка на две деца, според която задължителното ваксиниране противоречи на Конституцията и на Конвенция за правата на човека. Алиева посочи исканията на протестиращите: 
"Фонд за диагностика и лечение на деца, пострадали от ваксини, единна  достъпна и подробна информационна система, описваща, както рисковете и вредите, така и ползите, разбира се, нова работеща система за подаване на сигнали за нежелани реакции, защото тази в момента, която я има, не работи, изхвърля те след някакви секунди."
Десетки родители се събраха и в Морската градина на Бургас, обявявайки се за право на информиран избор при поставянето на ваксини на техните деца. Родителите за категорични, че трябва да има законови промени и задължителният характер на ваксините да отпадне.

"Всеки трябва да има право на избор - да избере дали да си ваксинира детето или не."

"Просто трябва да се обединим, за да има някаква промяна."

Събралите се се обявиха за създаването на фонд, който да подпомага деца, които са пострадали от ваксини:

"Искам да има повече информация, когато правят тези ваксини. Щом ни задължават, трябва по някакъв начин да ни обезщетяват, ако имаме някакви последствия от тези ваксини."

"Моите са здрави, но предстои му след една седмица ваксина. Откъде да знам, че няма по някакъв начин това дете да бъде увредено."

"Никой не предприема мерки за тяхното лечение. Държавата няма фонд за пострадали деца от ваксини и всеки родител трябва да почне сам да търси средства. за да се лекуват децата им."

Протести имаше и в Пловдив, Варна и Русе

Възможно е държавата да предприеме административни действия, за да гарантира имунизацията на децата. Това заяви преди две седмици главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по повод продадените праз миналата година 500 декларации от родители за отказ от ваксинации на деца.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна