Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени откриха подходящите места за търсене на извънземен живот на Марс

Снимка: wikipedia.com

Международен екип от учени под ръководството на астробиолога Шон Макмахън от Единбургския университет смята, че на Марс съдържащите голямо количество желязо скали близо до древни пресъхнали езера са най-подходящото място за търсене на следи от микроорганизми, живели преди милиарди години, съобщи Лента. Засега няма доказателства, че Марс е била обитаема планета, но там някога е имало подходящи за живота условия и вода в течно състояние преди 4100-3500 години, когато марсианската атмосфера била плътна и пречела на проникването на смъртоносната слънчева радиация.

Специалистите са установили, че най-подходящи за търсене на следи от микробен живот на Червената планета, са езерните седименти, които съдържат голямо количество желязо и силициев диоксид. Тези елементи са подходящи за живота на бактерии с анаеробен метаболизъм, както и за фосилизация - процеса, превръщащ умрели организми в изкопаеми.

През 2020 г. ще стартира мисията "Марс 2020" на НАСА. На Червената планета ще бъде изпратен роувър, чиято конструкция е сходна с тази на марсохода "Кюриосити". Новият планетоход ще е снабден с дрон и ще е предназначен за астробиологични изследвания на древни скали и търсене на следи от живот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени