Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъждан за корупция бивш премиер спечели изборите в Словения с антиимигрантска платформа

| обновено на 04.06.18 в 08:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативната и антиимигрантска Словенска демократическа партия (СДП) спечели парламентарни избори, които се проведоха вчера в Словения. Втора по гласове е лявоцентристката партия "Листа на Марян Шарец", която досега не е била парламентарно представена. 

Словенска демократическа партия получава 25 процента от гласовете. Това сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини. На второ място е лявоцентриската "Листа на Марян Шарец" с 12,7 процента от гласовете, следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7 на сто.

Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

Лидерът на въпросната дясна антиимигрантската партия Янез Янша заяви:

"Ще направим всичко, за да съставим стабилно правителство, което да следва интересите на Словения. Ще аплодираме всеки, които би се осмелил да постигне това, ако ние се провалим. Независимо дали в правителството или в опозиция, Словенската демократическа партия ще работи за доброто на Словения и на словенския народ".

СнимкаПовечето от словенските партии заявиха преди изборите, че едва ли ще участват в кабинет, оглавяван от СДП. Това си намерение потвърди и Марян Шарец след оповестяване на резултатите.

"В този момент бих искал да поздравя победителя в тези избори, но ние заставаме зад казаното по време на кампанията. Не се виждаме в коалиция със СДП. Пожелаваме им успех в това им начинание", каза бившият актьор и бивш кмет Марян Шарец от лявоцентристката партия "Листа на Марян Шарец", която досега не е била парламентарно представена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени