Иван Брегов, ИПИ: Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално

Снимка: www.ngobg.info

Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално и не знаем какъв е произхода му, каза в интервю за предаването "Преди всички" Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика, който днес организира конференция за незаконната търговия с тютюневи изделия. Тютюнопроизводителите констатират, че от 2010 г. насам има сериозен процент потребление на нелегален тютюн. От социологическо проучване става ясно, че 57% от хората знаят, че купуват нелегално тютюневи изделия и биха го направили отново, ако продължи да расте цената. По думите му, трябва да бъде намерен баланс, който да изсветли пазара. Според него това би станало, ако бъдат стимулирани тютюнопроизводителите.

„В ЕС е приета директива през 2014 г., която въвежда по-строги критерии, които и в България ще бъдат приети. Всеки един къс цигари да бъде маркиран още от ниво производство във фабриката, да се знае кой е съответният търговец и да може да бъде разпознат до крайния магазин, от който си купуваме кутията цигари. Така ще бъде ясно кой произвежда, кой транспортира и кой продава. По този начин ще бъде защитен общественият интерес. Първият етап на тази регулация е в средата на 2019 г., когато трябва да бъде уеднаквено българското законодателство. 2021 г. ще може да се проследяват в целия ЕС всички произведени тютюневи изделия по този начин. С новата директива ще бъдат маркирани всички машини и съоръжения в страната, които произвеждат тютюневи изделия. Има идея не само съоръженията, а и ресурсът – филтри, хартия, да бъдат маркирани“, коментира Брегов.

Имаме добра регулативна рамка, която е добре съгласувана и отговаря на европейските стандарти, отчете той и добави: 

"Имаме широки дефиниции за всички видове тютюневи изделия. Тук нямаме сериозни проблеми. Проблемите често се явяват в практиката. Изследванията, които имаме от 2010 г. насам, сочат добри резултати. Приходите от акцизи и ДДС от 2012 г. до 2016 г. постоянно нарастват, което значи, че процентът на нелегална търговия значително намалява. Според социологическо изследване от института, с помощта на „Алфа рисърч“, гражданите употребяват широко марки, които не са регистрирани на българския пазар, т.е. успяват да се снабдят с контрабандно внесени цигари и съответно това навява на мисълта, че не са регистрирани съответните нарушения, не са разкрити канали. Говорим за една добра организираност, а не за стихийни контрабандни внасяния на цигари и тютюневи изделия в страната. /…/ Покупката на цигари без бандерол поставя потребителя в риск“. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията
Големи инфраструктурни проекти във Варна активизират покупката на недвижими имоти и увеличават стойността им.

Имотите във Варна поскъпват заради големи инфраструктурни проекти

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви днес Добромир Ганев, председател на националното сдружение "Недвижими имоти". На дискусия, посветена на темата, стана ясно, че цените на квадратен метър на имотите в морската столица варират от 600 евро до 2000..

публикувано на 25.06.18 в 16:14

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна на "Булгаргаз" от 18% на 10,81%. Мотивът на енергийния регулатор да намали предлаганото от..

публикувано на 25.06.18 в 15:17

България с топ потенциал за финансови технологии в Югоизточна Европа

България е с най-голям потенциал за развитието на финансовите технологии в Югоизточна Европа, сочи докладът „Югоизточна Европа: Финтек и Иновации“, изготвен от SeeNews. През миналата година у нас са работили 70 компании в тази област. Благоприятната среда е предпоставка за бързия растеж на сектора у нас, според оценки на експертите. Следват..

публикувано на 25.06.18 в 15:14

Рязко понижение на европейските акции след ново задълбочаване на глобалното търговско напрежение

Последният епизод от търговската война между Съединените щати и техните основни търговски партньори в лицето на ЕС и Китай допринася за сериозно напрежение на европейските фондови борси в началото на новата седмица. Доналд Тръмп заплаши през уикенда американските партньори с нови търговски санкции, ако те не се откажат от търговските бариери и..

публикувано на 25.06.18 в 15:02

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и на кредитите на българските домакинства

В края на май 2018-а година депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 73,213 млрд. лева (69,8% от прогнозния БВП), като годишното им увеличение е с 6,1% след растеж с 5,6% през април, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Депозитите на нефинансовите предприятия са в размер на 21,865 млрд. лева..

публикувано на 25.06.18 в 13:42
Александър Новак

Русия подкрепи плановете на ОПЕК за номинално повишаване на добивите на петрол

Русия подкрепи през уикенда плановете на ОПЕК и в частност на Саудитска Арабия да бъде увеличено петролното производство с оглед на сигналите на затягане на пазарите на черно злато и по-високите цени, съобщава "Уолстрийт джърнъл". В събота руският енергиен министър Александър Новак заяви, че неговата страна е подкрепила плана на Организацията на..

публикувано на 25.06.18 в 13:14

Влошаване на бизнес нагласите в Германия на фона на заплахата от световна търговска война

През юни бизнес доверието в Германия поднови своя спад, който беше в сила от началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това е знак, че настроението сред мениджърите на компаниите в най-голямата европейска икономика се влошават с оглед на растящата заплаха от световна търговска война. Индексът на института Ifo,..

публикувано на 25.06.18 в 12:11