Иван Брегов, ИПИ: Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално

Снимка: www.ngobg.info

Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално и не знаем какъв е произхода му, каза в интервю за предаването "Преди всички" Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика, който днес организира конференция за незаконната търговия с тютюневи изделия. Тютюнопроизводителите констатират, че от 2010 г. насам има сериозен процент потребление на нелегален тютюн. От социологическо проучване става ясно, че 57% от хората знаят, че купуват нелегално тютюневи изделия и биха го направили отново, ако продължи да расте цената. По думите му, трябва да бъде намерен баланс, който да изсветли пазара. Според него това би станало, ако бъдат стимулирани тютюнопроизводителите.

„В ЕС е приета директива през 2014 г., която въвежда по-строги критерии, които и в България ще бъдат приети. Всеки един къс цигари да бъде маркиран още от ниво производство във фабриката, да се знае кой е съответният търговец и да може да бъде разпознат до крайния магазин, от който си купуваме кутията цигари. Така ще бъде ясно кой произвежда, кой транспортира и кой продава. По този начин ще бъде защитен общественият интерес. Първият етап на тази регулация е в средата на 2019 г., когато трябва да бъде уеднаквено българското законодателство. 2021 г. ще може да се проследяват в целия ЕС всички произведени тютюневи изделия по този начин. С новата директива ще бъдат маркирани всички машини и съоръжения в страната, които произвеждат тютюневи изделия. Има идея не само съоръженията, а и ресурсът – филтри, хартия, да бъдат маркирани“, коментира Брегов.

Имаме добра регулативна рамка, която е добре съгласувана и отговаря на европейските стандарти, отчете той и добави: 

"Имаме широки дефиниции за всички видове тютюневи изделия. Тук нямаме сериозни проблеми. Проблемите често се явяват в практиката. Изследванията, които имаме от 2010 г. насам, сочат добри резултати. Приходите от акцизи и ДДС от 2012 г. до 2016 г. постоянно нарастват, което значи, че процентът на нелегална търговия значително намалява. Според социологическо изследване от института, с помощта на „Алфа рисърч“, гражданите употребяват широко марки, които не са регистрирани на българския пазар, т.е. успяват да се снабдят с контрабандно внесени цигари и съответно това навява на мисълта, че не са регистрирани съответните нарушения, не са разкрити канали. Говорим за една добра организираност, а не за стихийни контрабандни внасяния на цигари и тютюневи изделия в страната. /…/ Покупката на цигари без бандерол поставя потребителя в риск“. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Източник от ЕЦБ: Нямаме правни основания, за да оценяваме български банки

Източник от Европейската централна банка опроверга пред „Хоризонт“ информацията, че нейни надзорници ще пристигнат през ноември, за да оценят 6 банки във връзка с кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната ERM2. „Условията трябва да са на масата, за да се процедира. Трябва правна основа, която да бъде извършена от българските..

публикувано на 22.10.18 в 20:15

10-имата финалисти в „Мениджър на годината 2018“ оглавяват компании с общ приход над 2,6 млрд. лева

65 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката подадоха документи за участие в 11-ия конкурс „Мениджър на годината.” 41 от тях преминаха във втория етап на надпреварата след безпристрастна оценка по редица показатели по специално разработената за конкурса методология. От всички подали документи за участие най-много са лидерите от..

обновено на 22.10.18 в 18:13

Проектобюджет 2019 през погледа на експертите

"Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните три години – през следващата година прогнозира дефицит, при положение, че три години подред имаме излишъци. Това е още по-озадачаващо предвид очакванията за забавянето на световния икономически растеж, включително този на ЕС, от който сме по-зависими." Този прочит на..

публикувано на 22.10.18 в 17:58

Тръмп се фокусира върху създаване на допълнителни лостове, с които да накара Китай "да страда повече"

Доналд Тръмп няма намерение да облекчава митата за Китай, посочват три източника, които са разбрали за това в лични разговори с президента на САЩ, съобщава сайтът Axios.com. Същите източници дори твърдят, че Тръмп иска китайските лидери да изпитат по-голяма болка от въведените от САЩ мита, като според него, за това е необходимо повече време. "Той..

публикувано на 22.10.18 в 17:47

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

Министерството на финансите публикува днес проекта за бюджета за 2019 г., като посочи, че приоритети в него са социалната политика, образованието, отбраната, политиката по доходите и по-справедливи субсидии за общините. В сферата на социалната политика са предвидени 40,4 млн. лв. допълнително (50% повече спрямо средствата през 2018..

обновено на 22.10.18 в 16:00

Бизнесът определи масовата подмяна на касови апарати като пореден удар за икономиката

Бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати заради новите изисквания на приходната агенция като пореден удар върху легалната икономика.  Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците  е нереалистичен. Целта на промените, обяснена от НАП, е отчитането на..

обновено на 22.10.18 в 15:42

Повишение на европейските акции след подем на фондовите борси в Китай и Италия

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, намирайки подкрепа от възходящото рали на азиатските борси, след като властите в Китай се ангажираха да осигурят допълнителни стимули, за да стабилизират втората по сила световна икономика. Обещанията на властите в Пекин за намаляване на данъчната тежест и за подкрепа..

публикувано на 22.10.18 в 14:56