Иван Брегов, ИПИ: Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално

Снимка: www.ngobg.info

Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално и не знаем какъв е произхода му, каза в интервю за предаването "Преди всички" Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика, който днес организира конференция за незаконната търговия с тютюневи изделия. Тютюнопроизводителите констатират, че от 2010 г. насам има сериозен процент потребление на нелегален тютюн. От социологическо проучване става ясно, че 57% от хората знаят, че купуват нелегално тютюневи изделия и биха го направили отново, ако продължи да расте цената. По думите му, трябва да бъде намерен баланс, който да изсветли пазара. Според него това би станало, ако бъдат стимулирани тютюнопроизводителите.

„В ЕС е приета директива през 2014 г., която въвежда по-строги критерии, които и в България ще бъдат приети. Всеки един къс цигари да бъде маркиран още от ниво производство във фабриката, да се знае кой е съответният търговец и да може да бъде разпознат до крайния магазин, от който си купуваме кутията цигари. Така ще бъде ясно кой произвежда, кой транспортира и кой продава. По този начин ще бъде защитен общественият интерес. Първият етап на тази регулация е в средата на 2019 г., когато трябва да бъде уеднаквено българското законодателство. 2021 г. ще може да се проследяват в целия ЕС всички произведени тютюневи изделия по този начин. С новата директива ще бъдат маркирани всички машини и съоръжения в страната, които произвеждат тютюневи изделия. Има идея не само съоръженията, а и ресурсът – филтри, хартия, да бъдат маркирани“, коментира Брегов.

Имаме добра регулативна рамка, която е добре съгласувана и отговаря на европейските стандарти, отчете той и добави: 

"Имаме широки дефиниции за всички видове тютюневи изделия. Тук нямаме сериозни проблеми. Проблемите често се явяват в практиката. Изследванията, които имаме от 2010 г. насам, сочат добри резултати. Приходите от акцизи и ДДС от 2012 г. до 2016 г. постоянно нарастват, което значи, че процентът на нелегална търговия значително намалява. Според социологическо изследване от института, с помощта на „Алфа рисърч“, гражданите употребяват широко марки, които не са регистрирани на българския пазар, т.е. успяват да се снабдят с контрабандно внесени цигари и съответно това навява на мисълта, че не са регистрирани съответните нарушения, не са разкрити канали. Говорим за една добра организираност, а не за стихийни контрабандни внасяния на цигари и тютюневи изделия в страната. /…/ Покупката на цигари без бандерол поставя потребителя в риск“. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Стабилизация на турската лира допринесе за позитивен старт на търговията на Уолстрийт

Основните американски фондови индекси стартират търговията във вторник на позитивна територия, тъй като стабилизацията на турската лира отслаби напрежението на развиващи се пазари и позволи на инвеститорите отново да се фокусират върху силното поведение на икономиката на САЩ и солидните корпоративни финансови отчети. Поскъпване на турската..

публикувано на 14.08.18 в 17:48

417 млн. лева от оперативните програми ще бъдат на разположение на фирми и общини

Над 417 млн. лева от оперативните програми ще бъдат на разположение на фирми и общини под формата на кредити. Това става възможно със създаването на два нови фонда - за градско развитие и за ускоряване и начално финансиране. Те ще са в рамките на Фонда на фондовете, съобщи изпълнителният му директор Светослава Георгиева...

публикувано на 14.08.18 в 17:20
Николай Нанков

Инвеститорски интерес на две китайски компании към тунела под Шипка

Две китайски компании проявяват инвеститорски интерес да изградят тунела под Шипка, пътния възел на Казанлък и връзката с автомагистрала „Тракия“. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков в Горна Оряховица, където откри ремонтирания път от железничарския град през Арбанаси до Велико Търново. Есента на тази година ще е..

публикувано на 14.08.18 в 17:14

Скок на петролните цени с близо 1,5%, след като Саудитска Арабия потвърди, че е намалила добивите си през юли

По време на търговията във вторник петролните фючърси поскъпват с над 1,5%, след като Саудитска Арабия потвърди информация от преди дни, че е намалила добивите си на суров петрол през юли. Тази новина идва в момент, когато остават в сила притесненията около глобалните петролни доставки с оглед на подновените от САЩ икономически санкции спрямо..

публикувано на 14.08.18 в 17:07

Свиване на индустриалното производство в ЕС при пореден добър растеж в рамките на България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се сви през юли по-рязко от очакваното, парирайки част от добрия растеж през предходния месец, показват данни на Евростат, които са сякаш сигнал за продължаващо нестабилно представяне на промишления сектор в края на второто тримесечие. В същото време обаче индустриалното..

публикувано на 14.08.18 в 15:34

Близо 270 хил. автомобила у нас остават без застраховка "Гражданска отговорност"

Близо 270 хил. автомобила у нас ще останат без валидна застраховка "Гражданска отговорност" от петък. Причината е, че от 17 август всички притежатели на полиците "Гражданска отговорност" и "Каско" към Застрахователна компания "Олимпик" остават без застраховка.  Това се налага, защото "Олимпик", която е регистрирана в Кипър, е с отнет лиценз..

публикувано на 14.08.18 в 15:20
Емил Хърсев

Емил Хърсев: Промяна на китайския валутен резерв би била твърде рискована

"Русия има паричен режим, наподобяващ валутен борд, но без фиксиран курс. По закон руската централна банка има задължението да държи обезпечение на руската рубла в чуждестранни активи. Това обезпечение се натрупва за сметка на продажбата на нефт и природен газ. Тъй като те до момента на световните борси са базирани в долари, руската централна..

публикувано на 14.08.18 в 15:20