Eмисия новини
от 15.00 часа

Български превозвачи се заканиха да протестират в Европа, ако не бъдат чути

5-километрова опашка от тирове на Дунав мост 2
Снимка: Светослав Цветанов

Протестите на българските превозвачи няма да спрат, докато не бъдат чути. Това заяви председателят на регионалната структура на Съюза на международните превозвачи във Варна Радостин Панков. Той каза това по повод днешното гласуване на Комисията по транспорт в Европейския парламент на т.нар. пакет "Мобилност".

Част от промените предвиждат шофьорите на тежкотоварни автомобили да се прибират в родината си на всеки три седмици и да нямат право да нощуват в камионите си. Българските превозвачи вече протестираха срещу спорните предложения с мотива, че те ги обричат на фалит.

"Последиците от пакета, ако се въведат всички мерки, които са предвидени, ще бъдат пагубни. Ние няма как да обезопасим стоките, когато шофьорът е на хотел. Сегашната CMR -застраховка предвижда, че при липса на шофьора в камиона, не се заплаща кражба. Това за прибирането няма как да стане - 120 000 камиона да се приберат до България… Тук говорим за опашки по границите. Много хора ще останат без работа. Ако не ни чуят, ще продължаваме с протестите. Следващата стъпка е да се затворят граници. По-следващата стъпка е да стачкуваме в Европа. Ще направим всичко възможно да бъдем чути", заяви Панков. 


Още от