ИПИ: Близо 12% от пушачите у нас са пушили нелегални цигари през последните години

| обновено на 04.06.18 в 15:22
Снимка: Йорданка Петрова

Откакто България е в Европейския съюз, незаконната търговия с цигари у нас е донесла приходи за криминалния сектор, които се изчисляват между 2 и три милиарда и половина лева. Това показва  изследване на Института за пазарна икономика. 

Двойно са поскъпнали цигарите заради увеличението на акциза през последните 10 години. Ръстът в цената е и основната причина, която тласка 12 процента от пушачите към нелегалните цигари: 

"Купуването на кутия цигари е 86 процента доброволно плащане на данъци, 14 процента пушене, но повечето хора не го знаят", отбеляза Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Приходите за бюджета през миналата година са в размер на близо 3 милиарда лева, а загубите от нелегалната търговия между 110 и 160 милиона. Затова председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата с контрабандата в Народното събрание Емил Димитров коментира: 

"Наличието на тези контрабандни цигари с български марки къде са произведени, като вече е ясно, че не могат да бъдат във фабриките. Имаме някакво паралелно производство или имаме производство в чужбина? И в двата случая проблемът съществува".

Най-често пушачите посягат към незаконните цигари заради високата цена. Друга причина са неприятните изображения върху кутиите с цигари. Снабдяват се с нелегални цигари от приятели, при улична търговия или на откритите пазари.

Анализът показва още, че 6% от пушачите са употребявали цигари, предназначени за външния пазар. Най-голям е техният дял в Свиленград, Плевен, Хасково и Видин.

Разходите на пушачите за месец са между 10 и 40% от доходите, а нелегалните цигари са средно 70 на сто от цената на тези на легалния пазар.

Проучването е проведено сред повече от 5000 българи на възраст над 18 години. Непълнолетните пушачи не са изследвани.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Иван Брегов, ИПИ: Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално

Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално и не знаем какъв е произхода му, каза в интервю за предаването "Преди всички" Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика, който днес организира конференция за..

публикувано на 04.06.18 в 08:02
Още от категорията

Стабилизация на турската лира допринесе за позитивен старт на търговията на Уолстрийт

Основните американски фондови индекси стартират търговията във вторник на позитивна територия, тъй като стабилизацията на турската лира отслаби напрежението на развиващи се пазари и позволи на инвеститорите отново да се фокусират върху силното..

публикувано на 14.08.18 в 17:48

417 млн. лева от оперативните програми ще бъдат на разположение на фирми и общини

Над 417 млн. лева от оперативните програми ще бъдат на разположение на фирми и общини под формата на кредити. Това става възможно със създаването на два нови фонда - за градско развитие и за ускоряване и начално финансиране. Те ще са в..

публикувано на 14.08.18 в 17:20
Николай Нанков

Инвеститорски интерес на две китайски компании към тунела под Шипка

Две китайски компании проявяват инвеститорски интерес да изградят тунела под Шипка, пътния възел на Казанлък и връзката с автомагистрала „Тракия“. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков в Горна Оряховица, където откри..

публикувано на 14.08.18 в 17:14

Скок на петролните цени с близо 1,5%, след като Саудитска Арабия потвърди, че е намалила добивите си през юли

По време на търговията във вторник петролните фючърси поскъпват с над 1,5%, след като Саудитска Арабия потвърди информация от преди дни, че е намалила добивите си на суров петрол през юли. Тази новина идва в момент, когато остават в сила..

публикувано на 14.08.18 в 17:07

Свиване на индустриалното производство в ЕС при пореден добър растеж в рамките на България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се сви през юли по-рязко от очакваното, парирайки част от добрия растеж през предходния месец, показват данни на Евростат, които са сякаш сигнал за продължаващо нестабилно..

публикувано на 14.08.18 в 15:34

Близо 270 хил. автомобила у нас остават без застраховка "Гражданска отговорност"

Близо 270 хил. автомобила у нас ще останат без валидна застраховка "Гражданска отговорност" от петък. Причината е, че от 17 август всички притежатели на полиците "Гражданска отговорност" и "Каско" към Застрахователна компания "Олимпик" остават..

публикувано на 14.08.18 в 15:20
Емил Хърсев

Емил Хърсев: Промяна на китайския валутен резерв би била твърде рискована

"Русия има паричен режим, наподобяващ валутен борд, но без фиксиран курс. По закон руската централна банка има задължението да държи обезпечение на руската рубла в чуждестранни активи. Това обезпечение се натрупва за сметка на продажбата на нефт и..

публикувано на 14.08.18 в 15:20