ИПИ: Близо 12% от пушачите у нас са пушили нелегални цигари през последните години

| обновено на 04.06.18 в 15:22
Снимка: Йорданка Петрова

Откакто България е в Европейския съюз, незаконната търговия с цигари у нас е донесла приходи за криминалния сектор, които се изчисляват между 2 и три милиарда и половина лева. Това показва  изследване на Института за пазарна икономика. 

Двойно са поскъпнали цигарите заради увеличението на акциза през последните 10 години. Ръстът в цената е и основната причина, която тласка 12 процента от пушачите към нелегалните цигари: 

"Купуването на кутия цигари е 86 процента доброволно плащане на данъци, 14 процента пушене, но повечето хора не го знаят", отбеляза Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Приходите за бюджета през миналата година са в размер на близо 3 милиарда лева, а загубите от нелегалната търговия между 110 и 160 милиона. Затова председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата с контрабандата в Народното събрание Емил Димитров коментира: 

"Наличието на тези контрабандни цигари с български марки къде са произведени, като вече е ясно, че не могат да бъдат във фабриките. Имаме някакво паралелно производство или имаме производство в чужбина? И в двата случая проблемът съществува".

Най-често пушачите посягат към незаконните цигари заради високата цена. Друга причина са неприятните изображения върху кутиите с цигари. Снабдяват се с нелегални цигари от приятели, при улична търговия или на откритите пазари.

Анализът показва още, че 6% от пушачите са употребявали цигари, предназначени за външния пазар. Най-голям е техният дял в Свиленград, Плевен, Хасково и Видин.

Разходите на пушачите за месец са между 10 и 40% от доходите, а нелегалните цигари са средно 70 на сто от цената на тези на легалния пазар.

Проучването е проведено сред повече от 5000 българи на възраст над 18 години. Непълнолетните пушачи не са изследвани.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Иван Брегов, ИПИ: Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално

Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално и не знаем какъв е произхода му, каза в интервю за предаването "Преди всички" Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика, който днес организира конференция за..

публикувано на 04.06.18 в 08:02
Още от категорията
Големи инфраструктурни проекти във Варна активизират покупката на недвижими имоти и увеличават стойността им.

Имотите във Варна поскъпват заради големи инфраструктурни проекти

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви днес Добромир Ганев, председател на националното сдружение "Недвижими имоти". На дискусия, посветена на темата,..

публикувано на 25.06.18 в 16:14

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна..

публикувано на 25.06.18 в 15:17

България с топ потенциал за финансови технологии в Югоизточна Европа

България е с най-голям потенциал за развитието на финансовите технологии в Югоизточна Европа, сочи докладът „Югоизточна Европа: Финтек и Иновации“, изготвен от SeeNews. През миналата година у нас са работили 70 компании в тази област...

публикувано на 25.06.18 в 15:14

Рязко понижение на европейските акции след ново задълбочаване на глобалното търговско напрежение

Последният епизод от търговската война между Съединените щати и техните основни търговски партньори в лицето на ЕС и Китай допринася за сериозно напрежение на европейските фондови борси в началото на новата седмица. Доналд Тръмп заплаши през уикенда..

публикувано на 25.06.18 в 15:02

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и на кредитите на българските домакинства

В края на май 2018-а година депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 73,213 млрд. лева (69,8% от прогнозния БВП), като годишното им увеличение е с 6,1% след растеж с 5,6% през април, показват данни на..

публикувано на 25.06.18 в 13:42
Александър Новак

Русия подкрепи плановете на ОПЕК за номинално повишаване на добивите на петрол

Русия подкрепи през уикенда плановете на ОПЕК и в частност на Саудитска Арабия да бъде увеличено петролното производство с оглед на сигналите на затягане на пазарите на черно злато и по-високите цени, съобщава "Уолстрийт джърнъл". В събота руският..

публикувано на 25.06.18 в 13:14

Влошаване на бизнес нагласите в Германия на фона на заплахата от световна търговска война

През юни бизнес доверието в Германия поднови своя спад, който беше в сила от началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това е знак, че настроението сред мениджърите на компаниите в най-голямата европейска икономика се..

публикувано на 25.06.18 в 12:11