Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: Близо 12% от пушачите у нас са пушили нелегални цигари през последните години

| обновено на 04.06.18 в 15:22
Снимка: Йорданка Петрова

Откакто България е в Европейския съюз, незаконната търговия с цигари у нас е донесла приходи за криминалния сектор, които се изчисляват между 2 и три милиарда и половина лева. Това показва  изследване на Института за пазарна икономика. 

Двойно са поскъпнали цигарите заради увеличението на акциза през последните 10 години. Ръстът в цената е и основната причина, която тласка 12 процента от пушачите към нелегалните цигари: 

"Купуването на кутия цигари е 86 процента доброволно плащане на данъци, 14 процента пушене, но повечето хора не го знаят", отбеляза Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Приходите за бюджета през миналата година са в размер на близо 3 милиарда лева, а загубите от нелегалната търговия между 110 и 160 милиона. Затова председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата с контрабандата в Народното събрание Емил Димитров коментира: 

"Наличието на тези контрабандни цигари с български марки къде са произведени, като вече е ясно, че не могат да бъдат във фабриките. Имаме някакво паралелно производство или имаме производство в чужбина? И в двата случая проблемът съществува".

Най-често пушачите посягат към незаконните цигари заради високата цена. Друга причина са неприятните изображения върху кутиите с цигари. Снабдяват се с нелегални цигари от приятели, при улична търговия или на откритите пазари.

Анализът показва още, че 6% от пушачите са употребявали цигари, предназначени за външния пазар. Най-голям е техният дял в Свиленград, Плевен, Хасково и Видин.

Разходите на пушачите за месец са между 10 и 40% от доходите, а нелегалните цигари са средно 70 на сто от цената на тези на легалния пазар.

Проучването е проведено сред повече от 5000 българи на възраст над 18 години. Непълнолетните пушачи не са изследвани.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!