ИПИ: Близо 12% от пушачите у нас са пушили нелегални цигари през последните години

| обновено на 04.06.18 в 15:22
Снимка: Йорданка Петрова

Откакто България е в Европейския съюз, незаконната търговия с цигари у нас е донесла приходи за криминалния сектор, които се изчисляват между 2 и три милиарда и половина лева. Това показва  изследване на Института за пазарна икономика. 

Двойно са поскъпнали цигарите заради увеличението на акциза през последните 10 години. Ръстът в цената е и основната причина, която тласка 12 процента от пушачите към нелегалните цигари: 

"Купуването на кутия цигари е 86 процента доброволно плащане на данъци, 14 процента пушене, но повечето хора не го знаят", отбеляза Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Приходите за бюджета през миналата година са в размер на близо 3 милиарда лева, а загубите от нелегалната търговия между 110 и 160 милиона. Затова председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата с контрабандата в Народното събрание Емил Димитров коментира: 

"Наличието на тези контрабандни цигари с български марки къде са произведени, като вече е ясно, че не могат да бъдат във фабриките. Имаме някакво паралелно производство или имаме производство в чужбина? И в двата случая проблемът съществува".

Най-често пушачите посягат към незаконните цигари заради високата цена. Друга причина са неприятните изображения върху кутиите с цигари. Снабдяват се с нелегални цигари от приятели, при улична търговия или на откритите пазари.

Анализът показва още, че 6% от пушачите са употребявали цигари, предназначени за външния пазар. Най-голям е техният дял в Свиленград, Плевен, Хасково и Видин.

Разходите на пушачите за месец са между 10 и 40% от доходите, а нелегалните цигари са средно 70 на сто от цената на тези на легалния пазар.

Проучването е проведено сред повече от 5000 българи на възраст над 18 години. Непълнолетните пушачи не са изследвани.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Иван Брегов, ИПИ: Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално

Над 80% от потребявания нарязан тютюн в страната се купува нелегално и не знаем какъв е произхода му, каза в интервю за предаването "Преди всички" Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика, който днес организира конференция за..

публикувано на 04.06.18 в 08:02
Още от категорията

Източник от ЕЦБ: Нямаме правни основания, за да оценяваме български банки

Източник от Европейската централна банка опроверга пред „Хоризонт“ информацията, че нейни надзорници ще пристигнат през ноември, за да оценят 6 банки във връзка с кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната ERM2. „Условията трябва да са на..

публикувано на 22.10.18 в 20:15

10-имата финалисти в „Мениджър на годината 2018“ оглавяват компании с общ приход над 2,6 млрд. лева

65 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката подадоха документи за участие в 11-ия конкурс „Мениджър на годината.” 41 от тях преминаха във втория етап на надпреварата след безпристрастна оценка по редица показатели по специално..

обновено на 22.10.18 в 18:13

Проектобюджет 2019 през погледа на експертите

"Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните три години – през следващата година прогнозира дефицит, при положение, че три години подред имаме излишъци. Това е още по-озадачаващо предвид очакванията за забавянето на..

публикувано на 22.10.18 в 17:58

Тръмп се фокусира върху създаване на допълнителни лостове, с които да накара Китай "да страда повече"

Доналд Тръмп няма намерение да облекчава митата за Китай, посочват три източника, които са разбрали за това в лични разговори с президента на САЩ, съобщава сайтът Axios.com. Същите източници дори твърдят, че Тръмп иска китайските лидери да изпитат..

публикувано на 22.10.18 в 17:47

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

Министерството на финансите публикува днес проекта за бюджета за 2019 г., като посочи, че приоритети в него са социалната политика, образованието, отбраната, политиката по доходите и по-справедливи субсидии за общините. В сферата на..

обновено на 22.10.18 в 16:00

Бизнесът определи масовата подмяна на касови апарати като пореден удар за икономиката

Бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати заради новите изисквания на приходната агенция като пореден удар върху легалната икономика.  Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок,..

обновено на 22.10.18 в 15:42

Повишение на европейските акции след подем на фондовите борси в Китай и Италия

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, намирайки подкрепа от възходящото рали на азиатските борси, след като властите в Китай се ангажираха да осигурят допълнителни стимули, за да стабилизират втората по сила..

публикувано на 22.10.18 в 14:56