Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията в Турция надхвърли 12% в резултат на драматичната обезценка на местната валута

турска лира
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията в Турция нарасна през май до най-високо ниво от ноември 2017 година насам, следвайки солидната обезценка на местната валута в сила от началото на годината.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 1,62% спрямо април, когато нарасна с 1,87%, докато инфлацията на годишна база се ускори до 12,15% (спрямо май 2017-а) от 10,85% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от нови от ноември миналата година. Очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромно нарастване на инфлацията с 1,5% на месечна и с 12,03% на годишна база.

В същото време индексът на производствените цени (PPI) се повиши с 3,79% на месечна и с цели 20,16% на годишна база, което е знак, че инфлацията в Турция ще продължава да бъде много висока и през следващите месеци.

Въпреки по-високата от очакваното инфлация турската лира се търгува относително стабилно спрямо щатския долара и еврото, тъй като инвеститори и анализатори предполагат, че това ще принуди Централната банка на страната отново да прибегне до повишаване на лихвите ставки, за да овладее растящите цени и да предотврати нова рязка обезценка на местната валута.

От началото на годината турската лира загуби близо 20% от стойността си спрямо долара и еврото с оглед на притеснения, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще има по-голям контрол върху паричната и лихвена политика на Централната банка след очакваното му преизбиране на вота през юни. Трябва да се има предвид, че Ердоган описва самия себе си като "враг на лихвените проценти", настоявайки за намаляване на разходите по заемите, за да увеличи кредитния растеж и новото строителство.

                                                 Графики долар/турска лира и евро/турска лира

Снимка

Това засили притесненията на инвеститорите, че Турската централна банка няма да предприеме решителни мерки за затягане (повишение) на лихвите, за да укроти двуцифрената инфлация. В резултат на тези опасения на 23-ти май 2018 година турската валута удари рекордни исторически дъна спрямо щатския долар и еврото на нива съответно около 4,9222 и около 5,7620 турски лири.

В крайна сметка поредният срив на местната валута принуди Турската централна банка да проведе още същия ден (23-ти май) извънредна среща, на която да повиши лихвите с 3%, за да подкрепи лирата. Последва решение на банката за опростяване на основния лихвен процент, което също допринесе за париране на част от драматичния спад на турската лира. В края на месец май турската лира поскъпна за кратко към двуседмични върхове около 4,4453 спрямо долара и към 5,1723 спрямо еврото, преди обаче да започне отново да се понижава към нива съответно около 4,6300 лири за един долар и около 5,4300 лири за едно евро.

Вниманието на инвеститорите се насочва към очакваното с голям интерес заседание на Турската централна банка в четвъртък (7-и юни), като днешните данни за силно нарастване на инфлацията са предпоставка за ново вдигане на лихвените ставки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!