Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърта международна конференция „Образованието и музикалният мениджмънт - иновативни подходи“

На иновативните подходи в образованието и музикалния мениджмънт беше посветена международна конференция, която се проведе на 1 юни в София. Домакин на събитието беше Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Британският съвет събраха у нас представители на Гърция, Румъния, Великобритания и България -  участници в разработването на нов проект по програма Еразъм +. Партньорите споделят общото разбиране, че професионалистите в сферата на културата не разполагат с някои важни умения и компетенции, необходими за адаптиране към променящите се тенденции в заетостта в резултат от бързо развиващите се нови технологии и модели на финансиране, които да насочат сектора към иновации и растеж. От друга страна обединява ни общата визия за развиване на европейските системи за професионално образование, за по-голяма ефективност и съответствие с реалните потребности на културната индустрия.


Д-р Момчил Георгиев, генерален секретар на БАРОК, определи идеята на проекта:
"Live Skills подготря иноватилни програми в областта на живите изкуства и на филмовото изкуство. Това са програми, предназначени за средните професионални училища. Ще се заложи и на програма в областта на културното предприемачество, каквато досега не е имало."

Дмитрис Гиакулас, един от лекторите в международната конференция „Образованието и музикалният мениджмънт - иновативни подходи“, е експерт от Гръцката асоциация на малките и средните предприятия. Той е убеден, че балканските страни в проекта Live Skills трябва да излязат от кризата, която силно ограничи финансирането на културните институции, именно като подобрят нивото на мениджърските екипи.
"Този проект е в три фази: Първата беше проучване на необходимите умения и насоките в културната индустрия. Втората е разработването на три типа учебни програми, които да формират специфични професии, и третата, която предстои, е внедряването на пилотни специалности в учебните заведения."

Съорганизатор на конференцията беше фестивалът "Софийски музикални седмици" 2018.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени