Премиера на "Пиафе" на Недялко Славов

| обновено на 05.06.18 в 10:14
Автор:

Премиера на новия роман на Недялко Славов „Пиафе“ ще се състои в книжарница „Хермес“ Централ. Заедно с нея Издателска къща „Хермес“ пуска шесто издание на  предишния роман на писателя -  „Камбаната“. Критиката определя „Пиафе“ като „ книга за трагизма на любовта в нашия все по-абсурден свят,както и като шоков, шеметен и безмилостен роман“. 

Недялко Славов: Светът не свършва, но това не ли истината? Човек е единственото същество, което живее назаем. Ние сме единствените, които плащат за собствения си живот. Аз не съм безнадежден, аз съм реалист. Трябва ли да обвиним Толстой, че Ана Каренина се хвърля под влака. Ние не може да напудряме живота непрекъснато. Това е истината. Истината е, че живеем в едно свирепо време на бездуховност, на свирепа консумативност, на брутално разместване на пластовете и за кого да си затваряме очите? България се редуцира с милиони, България изчезва. И ние ще седнем да говорим. За какво да говорим? За импатия, за всемирно прегръщане при положение, че ни издухват като глухарче, т. е. романът не е безнадежден. Романът е такъв какъвто е светът, такъв какъвто е животът около нас. 

Естествено, че пиафе съществуа, затова е написана и тази книга. Но аз отвеждам героите там, където им е мястото, там им е мястото, защото за мен е несъвместимо едно детско мислене на едни неизградени хора, които на 14 – 15 г. се дрогират, на несъвместимо едно човешко мислене на една млада жена да казва „Аз няма да раждам, аз ще правя кариера.” Докато й пресъхне изворът на живота и на 40 г. стане една самотница, т. е. нормалният ход на нещата, които се обкичат с най-различни термини и прилагателни и т. н., и т. н., и т. н. В последна сметки си е един доста сардоничен опит въобще да бъдем изкарани от другата, от божествената матрица и да бъдем вкарани в технологичната или в някаква, Господ знае каква. Това е пиафе. Пиафе е несъгласие с тези неща. Аз не мога да плета дантели. Пък мога, но защо?

"В литературата е важно да си единствен, а Недялко Славов е избрал точно този път!"

Калин Донков

„Пиафè“ е пророчески роман за опита на човека да разкъса веригата на раждането и умирането".

Александър Секулов

"Крис и Зара. Тъжна и вълнуваща история за неосъществения танц на любовта пиафè".

Стойо Вартоломеев

За автора

Недялко Славов е поет, писател и драматург. Роден е и живее в Пловдив. Той е сред най-успешните съвременни български писатели.

Автор е на романите „Камбаната“, „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, поетичния сборник „Мраморни години“, пиесите „Аляска“ и „Борса за трупове“, сборника „Филипополски разкази“.

Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки.За книгите си той е получил много награди, сред които Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“, награда „Хеликон“ (2015, 2016), „Цветето на Хеликон“, награда „Иван Николов“, награда „Пловдив“ и др.

Още от категорията

Хермина Азарян: "Киномания" е огледало за най-значимото от света на киното през последната година

32-то издание на „ Киномания“ ще се проведе между 15 и 29 ноември. Седмица преди това почитателите на киното се срещат с изкуството на Ингмар Бергман. Ретроспективата с неговите филми по случай 100 години от рождението му, не е за пропускане. https://www.kinomania.bg/bg_ Хермина Азарян е един от програматорите на фестивала и с възтор..

публикувано на 14.11.18 в 16:46

Изкушението Павел Койчев

Документалният филм „Изкушението Павел Койчев“ е реализиран със субсидия на програма „Култура“ на Столична община, защото парк-галерия „Оригиналите“ е единствената експозиция на открито на художника, която се намира на 68-я километър на северната магистрала все още на територията на Софийска област. Тази дестинация трябва да бъде задължително..

публикувано на 14.11.18 в 16:06

До смъртта си Стан Лий е работел върху нов супергерой

Дъщерята на починалия на 12 ноември Стан Лий, създател на Спайдърмен, Хълк и Х-Мен, съобщи, че малко преди смъртта си баща ѝ е работел върху образа на нов супергерой, съобщава TMZ. Джоана Лий обясни, че ще довърши работата на баща си по създаването на Човекът-кал (Dirt Man). „Баща ми беше много увлечен по този проект и аз му помагах“, сподели..

публикувано на 14.11.18 в 15:37

Японски автори моделират космоса в ежедневието с глина, туш и текстил

Монументален текстил, изкуство от хартия, графики, живопис, видео и дигитални изкуства. Мозайка от различен вид произведения представят японски автори, гостуващи на  Музея за история на София с и зложбата си „Япония. Изкуството сега“. Тя е част от 29-тото издание на традиционните Дни на японската култура.  Участват 19 автори от почти цяла..

публикувано на 14.11.18 в 15:31

„Търговецът на начала на романи“ между трагичното и комичното

Романът на Матей Вишниек „Търговецът на начала на романи“ не случайно спечели наградата на Европейския съюз на името на Жан Моне, казва преводачът Огнян Стамболиев. Според него това е една нова дума в световния роман – много оригинален, с непривично заглавие. Той е доказателство за това, че проблемите на румънските и българските писатели са твърде..

публикувано на 14.11.18 в 15:28
Емил Андреев

Емил Андреев: Можем да спасим вкиснатото вино, но вкиснатия живот - не

Лом за мен е вечен град, сподели в предаването "12+3" писателят  Емил Андреев, който тази вечер представя новото издание на своите "Ломски разкази". Прототипи на героите в сборника с разкази са хора от крайдунавския град, които писателят е срещал през 70-те години на миналия век. "Имаше едно много интересно място, едно кафене, където се..

публикувано на 14.11.18 в 14:54
Украинският посланик Виталий Москаленко

Фотоизложба, посветена на скулптора Михайло Парашчук, се открива довечера

В Дома на архитекта, на улица "Кракра" 11 в 18 часа ще бъде открита фотоизложбата "Михайло Парашчук: украинският скулптор, преобразил София".  Новият посланик на Украйна у нас Виталий Москаленко разказа в предаването "Хоризонт до обед": "Точно пред 23 години, когато работех тук, ние организирахме първата изложба, посветена на живота и..

публикувано на 14.11.18 в 14:27