Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Пиафе" на Недялко Славов

| обновено на 05.06.18 в 10:14

Премиера на новия роман на Недялко Славов „Пиафе“ ще се състои в книжарница „Хермес“ Централ. Заедно с нея Издателска къща „Хермес“ пуска шесто издание на  предишния роман на писателя -  „Камбаната“. Критиката определя „Пиафе“ като „ книга за трагизма на любовта в нашия все по-абсурден свят,както и като шоков, шеметен и безмилостен роман“. 

Недялко Славов: Светът не свършва, но това не ли истината? Човек е единственото същество, което живее назаем. Ние сме единствените, които плащат за собствения си живот. Аз не съм безнадежден, аз съм реалист. Трябва ли да обвиним Толстой, че Ана Каренина се хвърля под влака. Ние не може да напудряме живота непрекъснато. Това е истината. Истината е, че живеем в едно свирепо време на бездуховност, на свирепа консумативност, на брутално разместване на пластовете и за кого да си затваряме очите? България се редуцира с милиони, България изчезва. И ние ще седнем да говорим. За какво да говорим? За импатия, за всемирно прегръщане при положение, че ни издухват като глухарче, т. е. романът не е безнадежден. Романът е такъв какъвто е светът, такъв какъвто е животът около нас. 

Естествено, че пиафе съществуа, затова е написана и тази книга. Но аз отвеждам героите там, където им е мястото, там им е мястото, защото за мен е несъвместимо едно детско мислене на едни неизградени хора, които на 14 – 15 г. се дрогират, на несъвместимо едно човешко мислене на една млада жена да казва „Аз няма да раждам, аз ще правя кариера.” Докато й пресъхне изворът на живота и на 40 г. стане една самотница, т. е. нормалният ход на нещата, които се обкичат с най-различни термини и прилагателни и т. н., и т. н., и т. н. В последна сметки си е един доста сардоничен опит въобще да бъдем изкарани от другата, от божествената матрица и да бъдем вкарани в технологичната или в някаква, Господ знае каква. Това е пиафе. Пиафе е несъгласие с тези неща. Аз не мога да плета дантели. Пък мога, но защо?

"В литературата е важно да си единствен, а Недялко Славов е избрал точно този път!"

Калин Донков

„Пиафè“ е пророчески роман за опита на човека да разкъса веригата на раждането и умирането".

Александър Секулов

"Крис и Зара. Тъжна и вълнуваща история за неосъществения танц на любовта пиафè".

Стойо Вартоломеев

За автора

Недялко Славов е поет, писател и драматург. Роден е и живее в Пловдив. Той е сред най-успешните съвременни български писатели.

Автор е на романите „Камбаната“, „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, поетичния сборник „Мраморни години“, пиесите „Аляска“ и „Борса за трупове“, сборника „Филипополски разкази“.

Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки.За книгите си той е получил много награди, сред които Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“, награда „Хеликон“ (2015, 2016), „Цветето на Хеликон“, награда „Иван Николов“, награда „Пловдив“ и др.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна