Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Гърция предлага вот на недоверие, ако споразумението със Скопие не бъде подкрепено от "Независими гърци"

Външният министър очаква трудностите в преговорите да бъдат преодолени до дни

| обновено на 05.06.18 в 10:51
Зоран Заев и Алексис Ципрас отбелязаха напредък в преговорите в София
Снимка: БГНЕС

Гръцката опозиционна партия "Нова демокрация" обяви, че разглежда възможността да предложи вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас в случай, че евентуално споразумение за името със Скопие не бъде подкрепено от по-малкия партньор в управляващата коалиция - партията "Независими гърци", съобщават местни медии.

От партията нееднократно вече са заявявали, че не приемат включването на думата "Македония" или на нейна производна в името на гръцката съседка.   
Според представител на "Нова демокрация" премиерът Ципрас води преговорите по спора за името, без подкрепа от парламентарното мнозинство, на което се опира правителството му.
Външният министър на Гърция Никос Кодзиас обаче изрази дълбоко убеждение и надежда, че трудностите около преговорите между Атина и Скопие за името ще бъдат преодолени до няколко дни. Той направи това изявление в предаване на гръцката телевизия ЕРТ1, цитирано от агенция АНА-МПА. Кодзиас заяви, че лидерите в Скопие, когато са се сблъскали с избора между голямото "да" и голямото "не", са проявили склонност "да обмислят отново и да обсъдят определени уточнения в самото споразумение". 
По отношение на очакваното споразумение Кодзиас каза, че то е "един добър компромис, от който ще спечелят и двете страни". Министърът заяви още, че в никой етап от преговорите не се е намесвал чужд фактор. Гръцкият външен министър отказа да назове името, което се обсъжда, като обясни, че то ще бъде обявено от премиерите на двете страни. Все пак той каза, че името е едно от онези, които са предлагали и предишните правителства. Кодзиас заяви, че критиците на споразумението трябва да са по-скромни, като попита специално Нова демокрация дали има кураж да каже кои са имената, които са предлагали при предишните преговори и кое е името, което предпочитат. Кодзиас предупреди, че ако бъде предизвикан отново, ще внесе тези документи в гръцкия парламент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна