Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната кауза "Черно море - свободно от пластмаса" ще продължи цяло лято

Снимка: БГНЕС

Социалната кауза Plastic Free Black Sea започва с концерт в „Маймунарника“ в Борисовата градина и ще продължи през лятото с различни инициативи. Идеята е да се спечелят привърженици на почистването на плажните ивици от пластмасови отпадъци, които влизат в морето и застрашават неговата екология.
На 16 юни ще почистим в района на Приморско, уточни в предаването „Преди всички" Илияна Стоилова, сърфистка от сърф училище Akasha, която е сред организаторите на кампанията. Съсредоточили сме се върху почистването на плажове, които не са дадени на концесия, допълни тя.
„Прекарваме времето си през лятото на Черно море. Почти четири месеца сме във водата или на плажа. Нагледали сме се на всякакви изпълнения – на пластмасите в морето и на брега. Дори сега, когато дойдохме на морето, намерихме един гигантски метален контейнер във водата. Оказа се, че е контейнер от кораб, който си плува в Черно море. Има страшно много отпадъци и много често се налага, докато караме уиндсърф или само сърф, да ги заобикаляме. Никак не е приятна гледката. За никого не е приятно да дойде на почивка, да види пластмаса във водата и да плува с нея", разказа Илияна.
Доброволците ще набират средства от дарения, с които да се анализират проби от морската вода – от морски биолог и морски еколог, които да се произнесат за нивото на замърсеност. 
Илияна Стоилова припомни данните на „Грийнпийс“ от миналата година, според които Черно море е толкова замърсено за мащаба си от микропластмаса, колкото са и останалите морета и океани по света. Според нея новите анализи на пробите ще допълнят иначе оскъдната до този момент научна информация. Каузата ще бъде популяризирана още с документален филм и сърфиране от Дуранкулак на север до Резово на юг през септември.
„Ще направим едно прекосяване, което не е правено до този момент - 300 км с уиндсърф с попътен вятър. Аз и Йоан Колев", каза още Илияна Стоилова.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!