Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Между традицията и модернизма“ или българското изкуство в търсене на себе си

БНР Новини

Софийска градска художествена галерия взе за своя запазена марка концептуалните изложби, които не просто представят един или друг художник, един или друг период от българското изобразително изкуство, а изграждат разказ за развитието на това изкуство, за неговите търсения, за неговите открития, за неговите постижения.
Такава изложба е и „Между традицията и модернизма“ (3 май-5 август 2018 г.), която събира в себе си всички онези теми и сюжети, вълнували българските художници през 10-те и 20-те години на миналия век. Както се казва с теоретичната обосновка на експозицията: „Експозицията обединява произведения, които показват различните посоки на модернизиране, но същевременно отразява продължението на традициите от предходните десетилетия в младото българско изкуство. Фокусът е ориентиран в една определена посока – търсене на национална идентичност и изграждане на образи, въплъщаващи тази идея. Обособени са четири отделни тематични линии, които ясно могат да се проследят в българското изкуство от периода, а именно: интерпретации, вдъхновени от приказно-поетичния фолклор, произведения, свързани с християнството и християнското наследство, интерес към обредите и обичаите и представяне на образи от българското село. Специално място е отделено на печатната графична продукция, а експонати на приложното изкуство допълват представата за художествения живот от епохата.“
По-подробно и задълбочено за изложбата в предаването „Премълчаната история“, което винаги се е интересувало от историята на българския художествен живот, ще говорим с директорката на СГХГ Аделина Филева и куратор на изложбата, както и с другите двама куратори на „Между традицията и модернизма Станислава Николова и Любен Домозетски.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени