Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран увеличава капацитета си за обогатяване на уран

Върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди европейците, че „Иран няма да толерира едновременно страдания от санкции и ядрени ограничения“. И призова в понеделник да се ускори подготовката за обогатяването на уран.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че планира да увеличи своя капацитет за обогатяване на уран в рамките на позволеното от международното споразумение за ядрената му програма от 2015 г., предаде АФП.

„Ако условията позволят, може утре през нощта в Натанц да обявим отварянето на център за производство на нови центрофуги“, заяви вицепрезидентът и шеф на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) Али Акбар Салехи.

„Това, което правим, не нарушава споразумението“, посочи той и добави, че писмото до МААЕ е представено „вчера с оглед старта на определени дейности“. Салехи посочи, че началото на процеса не означава сглобяване на центрофуги.

Според споразумението от 2015 г. Иран може да прави части за центрофуги, но не и да ги пуска в действие в рамките на 10 години.

Салехи посочи още, че тези действия на Техеран „не означават, че преговорите (с Европа) са се провалили“.

Европейски правителства се опитват да спасят споразумението, след като САЩ обявиха миналия месец, че се оттеглят от него и че през ноември връщат санкции за чужди компании, работещи в Ислямската република.

Другите страни по споразумението - Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия, се зарекоха да останат в ядрената сделка, но техни компании вече започнаха да намаляват операциите си в Иран.

В понеделник иранският върховен лидер аятолах Сайед Али Хаменей предупреди европейците, че „Иран няма да толерира едновременно страдания от санкции и ядрени ограничения“. И призова да се ускори подготовката за обогатяването на уран.

Иран твърди, че ядрената му програма е само за граждански цели, но в САЩ, Израел и Саудитска Арабия смятат, че се опитва да направи атомна бомба.

Сделката от 2015 г. наложи строги ограничения на обогатяването на уран от Иран в замяна на вдигане на международни санкции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени