Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калуди Калудов беше специален гост на празничния концерт за 24 май във Виена

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май бе отбелязан във Виена по традиция с официален концерт в Българския културен институт “Дом Витгенщайн“. Тържеството бе открито от директорката на Културния институт доц. д-р Румяна Конева. Последва слово на д-р Бисера Дакова – лектор по български език, литература и култура във Виенския университет. Н. Пр. д-р Иван Сираков и доц. Румяна Конева връчиха  почетните грамоти от Министерството на културата на заслужили творци с принос в развитието на българско-австрийските отношения.

Специален гост на вечерта бе световноизвестният тенор Калуди Калудов, който поднесе на публиката както солови изпълнения, така и дуети със своята съпруга – сопраното Анна Дитри-Калудова. Клавирният съпровод бе на Ермила Швайцер. Прозвучаха канцонети от Р. Леонкавало, С.Кардилио, Ч.Биксио, Е.Куртис и др. Участие в концерта имаха и трио “Владигерови“ с „Песен и хумореска“ от цикъла “Миниатюри Шумен“ оп. 29 и “Cake-Walk“ от Панчо Владигеров, както и “Всички хора са братя“ в аранжимент на  Константин Владигеров. Концертът бе закрит с изпълнение на новосъздадения смесен певчески хор към Българската културно- просветна организация “Св.св. Кирил и Методий“ във Виена. Диригент на хора бе маестро Божидар Абрашев-син. Певческата формация имаше своето премиерно участие пред публика в празничния  концерт за 24 май и предложи интерпретация на песните “Обичам те, Родино“ по музика на П. Пипков и текст Е. Багряна и “Вечеряй, Радо“ в аранжимент на Божидар Абрашев-син. За финал прозвуча и химнът “Върви, народе възродени“.

В интервю за слушателите на предаването Каста Дива на програма Хоризонт на БНР директорът на Българския културен институт “Дом Витгенщайн“ във Виена – доц. д-р Румяна  Конева, разказа за културната политика на института, открои акценти от програмата и гастролите през последните месеци и анонсира предстоящия концерт на камерен ансамбъл “Йоан Кукузел“ в катедралата “Св. Стефан“ във Виена на 12 юни 2018 г. С тази изява ще бъде отбелязано закриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Чуйте подробности в звуковия файл.

Председателят на Българската културно-просветна организация “Св. св. Кирил и Методий“ във Виена Бойчо Дамянов представи дейността на организацията, която през десетилетията на своето съществуване винаги е била стожер на българските традиции и дух в Австрия. През последните години организацията е инициатор на разнообразни инициативи в областта на литературата (Литературен клуб), на театъра (Българско театрално студио), на музиката (Смесен певчески хор), фолклорен състав и др., като целта е да обединява, да подпомага всички българи в Австрия, да им дава възможност да творят и участват лично в културните процеси, според своите потребности и независимо от професиите, които упражняват. В звуковия файл Бойчо Дамянов разказва и за традиционното честване  на Ботевите дни, което се провежда на 2 юни в австрийския град Голс, областта Бургенланд.

Специалният гост на концерта по повод 24  май в Българския културен институт “Дом Витгенщайн“ и световноизвестен тенор Калуди Калудов сподели своята емоция отново да гастролира на виенска сцена и разказа спомени от началото на  изключително успешната си международна кариера, която стартира в прочутата Виенска Щатсопер. На сцената на този елитен театър Калуди Калудов е изпълнил шест партии в общо 45 спектакъла за периода 1984-1994 година. През март 2018 г. списанието Prolog, което е месечно издание на Виенската Щатсопер, специално отбеляза на своите страници 65-годишния юбилей на Калуди Калудов. 

Чуйте интервюто с певеца в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени