Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана към НС одобри проектите за модернизация на българската армия

| обновено на 05.06.18 в 19:14
Снимка: БГНЕС
С гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС комисията по отбрана към Народното събрание одобри проектите за модернизация на българската армия на сухопътните и военновъздушните сили. "БСП за България" и "Воля" гласуваха "въздържал се", а военният министър Красимир Каракачанов обяви:
"Кога ще има самолети ли? Нашата амбиция е за повечето от трите проекта да сключим договор до края на тази година. Диалогът беше изключително конструктивен дори когато се задаваха въпроси от страна на опозицията, въпреки че колегите от БСП гласуваха "въздържал се", диалогът беше конструктивен".
Част от въпросите, които вълнуваха депутатите, бяха свързани с техническите подробности. Кольо Милев от БСП попита военния министър:
"След като ние се страхуваме да запишем целеви нов боен самолет, означава ли това, че втора употреба самолет също е нов боен самолет, след като ние го нямаме в България? Този нов боен самолет ще изпълнява ли всички задачи, макар че е загатнато, че е в интерес на сухопътните войски и на военноморските сили? За закупуването казваме да не бъдем зависими от страни извън Европейския съюз и НАТО, а по таблицата виждаме, че сме изпращали запитвания за становища от Русия, Израел, дори Швеция, която не е член на НАТО?".
Каракачанов отговори:
"Дали сме опция за оферти за нов и втора ръка. Швеция може да не е член на НАТО, но е член на ЕС".
Съмнявам се, че в рамките на настоящата година ще има конкретно подписан договор. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Ангел Найденов, бивш военен министър: Ангел Найденов

"Според мен сроковете предполагат подписването на договорите да не бъде по-рано от началото на следващата година, което означава, че и последващата ратификация и в Министерски съвет, и в Народното събрание ще бъде също в рамките на следващата година. Възможно е целевите средства, които са заложени в бюджета за тази година по примера на целевите средства от предишната година, да бъдат отнесени в бюджетния излишък и да не бъдат ползвани за нуждите на модернизацията и въоръжаването".

Като бюджет за отбрана ние имаме под 1,5, тоест ние все още сме далече от целта за достигане на 2% от БВП, допълни още Найденов:

"Тази цел в Националния план за увеличаване на разходите за отбрана, който беше представен от българското правителство, е заложена за 2024 година. С целевите средства, които са отпуснати в бюджета за модернизация и превъоръжаване, ние ще стигнем някъде около 1,6, така че оставаме под 2%, но се движим в посока достигане на целта, която беше поставена като политическо решение".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев и интервюто с Ангел Найденов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени