Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братята милиардери Коук скочиха срещу митата на Тръмп

Малко след като бе съобщено, че братята Кок подкрепят кампания срещу новите мита на Доналд Тръмп, Си Ен Би Си съобщи, че Дейвид Куок (на снимката) се оттегля от оперативната си роля в „Коук индъстрис“ по здравословни причини.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влиятелните американски милиардери и донори на републиканците - братята Чарлз и Дейвид Коук, финансират многомилионна кампания срещу вносните мита на президента Доналд Тръмп, съобщи Би Би Си.

Три политически групи, подкрепяни от братята, обявиха, че ще използват реклама, лобиране и други форми на агитация, за да убеждават в предимствата на свободната търговия.

Двамата братя управляват „Коук индъстрис“ - една от най-големите частни фирми в света, като финансират предимно консервативни каузи.

Инициативата идва дни, след като Тръмп наложи мита за вноса на стомана и алуминия от ЕС, Канада и Мексико.

Трите организации зад кампанията са „Търговска камара на свободните партньори“, „Американци за просперитет“ и „Инициатива LIBRE“. Те настояват Доналд Тръмп да отмени наложените неотдавна мита за внос на стомана и алуминий, както планираните мита върху вноса на други стоки от Китай.

Инициативата на тези организации и подкрепата на братята Коук показва, че бизнес групи, които по традиция подкрепят Републиканската партия, чийто представител е Тръмп, се безпокоят от последиците, които ще имат новите мита, посочва Би Би Си.

Междувременно Си Ен Би Си съобщи, че Дейвид Коук (78 г.) ще се оттегли от ролята си в „Коук индъстрис“ и свързаните с нея компании по здравословни причини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени