Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български език ще се изучава пет дни в седмицата в училищен район на Чикаго

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев и д-р Дейвид Шулър
Снимка: Елена Цанева

Български език ще се изучава пет дни в седмицата в училищен район на Чикаго. От учебната 2019/2020 година в гимназиите на училищен район в щата Илинойс започва изучаването на български език като отделен предмет. Това беше договорено по време на среща между генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев и д-р Дейвид Шулър, ръководител на 214-и училищен район в щата Илинойс. Този район включва Елк Гроув, Маунт Проспект, Бафало Гроув и още няколко предградия на Чикаго, в които се намират седем средни държавни училища. Тук българската общност е с най-голямо присъствие. Няколкостотин български деца учат в началните училища и гимназиите.

Обещанието е след година българският език да стане отделен предмет в тези гимназии, да се изучава 5 дни в седмицата по 1 учебен час на ден. Обучението ще се води от български учител. Изучаването на езика ще започва в 9-и или 10-и клас. За да се сформира българска паралелка, е необходимо да има най-малко 28 ученици.

Засега  договореността включва само 7 средни училища в няколко предградия на Чикаго, но това е добро начало, което в бъдеще може да обхване и други райони в САЩ, където живеят повече българи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна