Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото италианско правителство очаква одобрение и от долната камара на парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горната камара на италианския парламент гласува снощи доверие на премиера Джузепе Конте, а днес в 18.30 часа е вотът на доверие в Камарата на депутатите.

Със 171 гласа "за", 117 "против" и 25 "въздържали се" италианският Сенат гласува доверие на Джузепе Конте. Резултатът от вота е според очакванията - с гласовете на "Пет звезди" и "Лига". Двете партии се коалираха за създаването на кабинета. Към 167-те представители на тези партии се присъединиха няколко сенатори от смесената група и от избраните от Асоциацията на италианците в чужбина. По този начин кабинетът получи с 10 гласа в повече над необходимото мнозинство. Против гласуваха демократите и "Форца Италия", "Братя на Италия" се въздържаха.

Днес в Камарата на депутатите Джузепе Конте не би трябвало да има проблеми, тъй като двете формации в управляващата коалиция имат 30 депутати повече от необходимото мнозинство - 222-ма са на "Пет звезди", а на "Лига" - 124.

Програмата на правителството, която Конте представи пред парламента, определена от него като "проект за промяна на Италия", не допада на опозицията, която вижда в нея опасни средновековни и фашистки черти.

Пожизненият сенатор и бивш премиер Марио Монти предупреди, че Италия трябва да внимава, за да не бъде унижена от така наречената "Тройка" - Европейска комисия, Европейска централна банка и Международен валутен фонд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени