Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руската преса днес се фокусира върху посещението на президентът на Русия Владимир Путин в Австрия. Според вестник "Известия", изборът на страна не просто не е случаен, а е много символичен, тъй като Австрия е държава с традиционно приятелска нагласа към Москва. Освен това Виена може да стане "ефективен посредник" между Русия и ЕС, който може да придвижи "от мъртвата точка" въпроса за отмяна на антируските санкции, прогнозира изданието. 

По време на визитата Путин разговаря с колегата си Александър ван дер Белен и с канцлера Себастиан Курц, като ги уведоми, че Русия има интерес да възстанови пълноформатното си сътрудничество с Евросъюза, изтъква "Комерсант". А вестник "Росийская газета" акцентира върху сътрудничеството между Русия и Австрия в сферата на енергетиката.

Друга тема, предствавляваща интерес за руските вестници, е утрешната "Пряка линия", по време на която руският държавен глава ще отговаря на въпроси на граждани. Почти 1,2 милиона са изпратените вече въпроси, уточнява "Известия". Според изданието гражданите питат най-често за цените на бензина, както и за идеята за повишаване на пенсионната възраст и шансовете федерацията да стане една от петте водещи световни икономики.

Интересен материал откриваме и на страниците на руския вестник "Московский комсомолец", който анализира пространно интервю на Владимир Путин пред австрийския журналист Армин Волф. Под заглавие "Загадка 2024 – ще се върне ли Владимир Путин в креслото на премиера", изданието се фокусира върху въпрос на Волф за намерението на Путин за участие във властта след 2024 година, когато не може да се кандидатира за трети пореден път за президент на Руската федерация. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна