Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли имунната система да се пребори сама с рака

Американски молекулярни биолози са успели да излекуват пациентка с рак на гърдата с революционен метод, съобщава Nature Medicine. За първи в историята на медицината раковите клетки са унищожени от самия организъм, като биолозите са препрограмирали имунните клетки.

Лечението е изпробвано на 49-годишна жена, на която не са помогнали химиотерапията и оперативното лечение. В момента жената е преживяла вече 2 години и половина и не се забелязва рецидив на заболяването.

Учените са създали препарат, който съдържал антитела срещу гена PD-1, пречещ на имунната система да разпознава и унищожава чужди и опасни за тялото компоненти. Освен това лекарите са открили кои лимфоцити са отговорни за разпознаване на раковите клетки, размножили ги в лабораторни условия и ги внедрили в организма на пациентката.

В резултат имунните клетки агресивно атакували туморите. Лечението се оказало много ефективно и като начало допринесло за намаляване на размера на туморите, а впоследствие – и за пълното изчезване на метастазите. Според анализа на лекарите през 48-ата седмица от лечението всички следи от рака изчезнали.

Самата пациентка споделя в интервю за Би Би Си, че е усетила, че туморите започват да намаляват.

Специалистите смятат, че методът може да помогне на множество пациенти, болни от рак, които също да преборят заболяването посредством имунната си система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна